Piešťanské teplo už spravuje súkromník

  • Spravodajstvo
  • 19. septembra 2017, 11:46
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Už je „ruka v rukáve“. Tepelné hospodárstvo piešťanského bytového podniku (BP) spravuje privátny nájomca firma ESM YZAMER z Trnavy. O dodávky tepelnej energie pre šesťtisíc domácností sa tak po novom v kúpeľnom meste už nebude starať mestská spoločnosť, ale súkromník.

A že to bude práve firma ESM YZAMER, sme už na základe našich informácií uviedli v článku v Piešťanskom týždni č. 34 z 28. Augusta, ešte pred ukončením verejnej obchodnej súťaže a následnom „výbere“ víťaza. Tento proces otvárania obálok konateľom BP Pavlom Vermešom prebehol až 4. septembra. A zmluvu s ESM YZAMER Vermeš podpísal 6. septembra.

Poza chrbát poslancov


Jedna z hlavných ideí, ktoré táto zmluva obsahuje, je za každú cenu zmluvu uzavrieť v celkovej hodnote pod 50-tisíc eur. Aspoň na papieri, nakoľko poslanci pred časom prijali uznesenie, podľa ktorého musí BP akúkoľvek zmluvu nad 50-tisíc eur nechať schváliť mestským zastupiteľstvom. Ale ani to sa Vermešovi príliš nepodarilo.
Zmluva je v zásade rozdelená na dve časti. Prvou sú financie vyplácané firme ESM YZAMER paušálne. Podľa „článku IV. Cena a majetkové sankcie“, v bode 3. cenu za vykonané práce BP firme vyplatí formou paušálu mesačne sumu 3772 eur. Pri počte kalendárnych mesiacov v roku je to po vynásobení dvanástimi dohromady suma 45 264 eur ročne.
Avšak podľa prílohy číslo jedna tejto zmluvy s názvom „Cenník výkonov“ sa k tejto platbe, ako sa v prílohe uvádza, prirátava aj suma 3378 eur za zhodnotenie skutkového stavu. Za kontrolu legislatívy k 1.9. 2017 firme prináleží 245 eur a za návrh koncepcie rozvoja 1560 eur. A ak sa tieto čísla vložia do kalkulačky, vyjde suma 50 447 eur ročne za predmet podpísanej zmluvy.
To by však už museli zmluvu schvaľovať poslanci, a tak Vermeš našiel riešenie. V prílohe „tabuľka cenníka výkonov“ mesačný paušál zo sumy uvedenej v zmluve 3772 eur upravil o 50 eur nadol na hodnotu 3722 a takáto suma, natvrdo do tabuľky dosadená a v rozpore so zmluvnou, cenu ročného paušálu znížila na 49 847 eur.

Berú prácu zamestnancom


Spomínaná zmluva tiež zbavuje BP odborných činností, ktoré doteraz vykonávali jedenásti zamestnanci podniku vrátane 24 hodinovej pohotovostnej služby. To, čo podnik zabezpečoval vlastnými silami s ročnými nákladmi na zamestnancov 100-tisíc eur, bude teraz platiť externej firme.
Ďalšou spornou časťou zmluvy je takzvaná práca nad paušál, ktorou sa BP zaväzuje zaplatiť firme ESM YZAMER prácu podľa predložených faktúr. Tieto činnosti už bude zhotoviteľ fakturovať mestskej eseročke hodinovou sadzbou, prípadne aj s materiálom.
Avšak výmena opotrebovaných častí TTZ môže byť napríklad aj výmena strojno–technologického zariadenia v sume viac ako je uvedené v zmluve, na ktorú Vermeš robil prieskum trhu. Do akej sumy môže ESM YZAMER ročne podľa zmluvy automaticky fakturovať BP za jeho prácu nad paušál, sa však v zmluve nedočítate. Zrejme sa ani so žiadnym stropom nepočíta. Veď na tento rok má BP na rekonštrukciu tepelných rozvodov a kotolní na účte vyčlenených 900-tisíc eur.
Fakt je však ten, že práce mimo bežný servis technologických zariadení tepelného hospodárstva BP doposiaľ riešil prostredníctvom verejného obstarávania od zákazky k zákazke. Touto zmluvou však Vermeš celý proces zmenil a už dopredu sa dohodol, že všetko si bude robiť a fakturovať výhradne len ESM YZAMER.

„Darovali“ aj súkromné kotolne


Bonbónikom zmluvy je ale jej príloha č. 3 so zoznamom kotolní, o ktoré sa má ESM YZAMER starať. V tejto prílohe je zoznam 32 kotolní, pričom desať z nich BP vôbec nepatria. Bytový podnik sa o ne staral len na základe jednotlivých mandátnych zmlúv ako správca pre bytové spoločenstvá, alebo na základe zmluvy o výkone správy pre ich vlastníkov. Teda podľa desiatich dvojstranných dohôd medzi ich vlastníkmi a správcom BP. Pritom do viacerých z nich BP ani nemal prístup a bytové spoločenstvá o spôsobe údržby svojich kotolní si rozhodovali sami. Bytový podnik v prípade týchto kotolní vlastníkov zastupoval iba v zmluvách na dodávku energií do kotolní (voda, plyn, elektrika).
Po novom sa už vlastníci kotolní s hľadaním servisných firiem trápiť nemusia. O tom, kto sa bude starať o desať súkromných kotolní miesto ich majiteľov, touto zmluvou rozhodol Vermeš a podstrčil ich firme ESM YZAMER.  
A aby vedeli majitelia súkromných kotolní, o ktoré sa nemusia starať, uvádzame ich adresy: Javorová 24, Dubčeka 3541, Kukorelliho 2814/6, Kukorelliho 2815/8, Kpt. Nálepku 1832,Kpt. Nálepku 7122, A. Hlinku 15, SNP 1474, Pribinova 2, Gaštanova 2901/16.
Problém z hľadiska naplnení ustanovení zmluvy, smerujúcej k tichej privatizácii, je však i na strane firmy ESM YZAMER. V bode 2., písm. h, ho zmluva zaväzuje vykonávať overenie hospodárnosti prevádzky v zmysle zákona č.657/2004 o tepelnej energetike. Zhotoviteľ ESM YZAMER však nemôže uvedené práce vôbec vykonať, ani ich nemôže fakturovať, pretože overenie hospodárnosti vykonáva iba organizácia určená ministerstvom hospodárstva a oceňuje sa podľa vyhláškou určeného cenníka v zmysle zákona o tepelnej energetike. Jediným oprávneným na túto činnosť je Slovenská inovačná a energetická agentúra.
Primátor Miloš Tamajka poslancov presviedča, že je to transparentné a pre 6000 piešťanských domácností závislých na dodávkach tepla od BP vraj aj finančne výhodnejšie. Zároveň obviňuje novinárov, keď píšu o dianí v bytovom podniku, že vyťahujú len špinu a bahno. Nemýli sa, novinári naozaj na svetlo vyťahujú bahno a špinu z BP, ktoré do mestskej spoločnosti natiekli po zmenách na konci minulého roka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek