Piešťanské cesty zdobí 1500 výtlkov!

  • Spravodajstvo
  • 29. marca 2018, 07:04
  • Autor:Daniela Serišová

Stav piešťanských ciest je po zime viac než zúfalý. Okrem niektorých opravených úsekov a hlavných ťahov cez mesto máme namiesto ciest jamy plné rozbitého asfaltu a štrku.

Tak by sa dala stručne popísať aktuálna situácia. Mnoho vodičov, ale aj chodcov si všimlo, že výtlky akoby zázrakom dennodenne pribúdajú. Pri terajšom objeme áut a pri cestách, ktoré dosluhovali už pred desiatkami rokov, sa to ale dalo čakať.
Kompletné rekonštrukcie ciest zo strany mesta mali začať už pred rokmi, teraz „horí” pomaly každá ulica a mesto nedokáže vyčleniť toľko financií, aby v priebehu roka všetko opravilo. Najviac tým trpia majitelia áut a firmy podnikajúce v doprave. Nejde len o rozrazené pneumatiky na výtlku či ohnutý disk. Staršie autá dokáže do šrotu poslať jediný hlboký výtlk, pri novších si to často odnesie aj geometria, a tak sa oprava spojená s výmenou pneumatík a nových diskov môže vyšplhať až na tisíc eur.
Keďže piešťanské cesty okrem niekoľkých opravených úsekov zdobí po zime okolo 1500 výtlkov, Služby mesta Piešťany (SMP) na čele s Emilom Čellárom robia, čo môžu. Opravovať ich začali hneď v januári. „Vieme, že situácia je zlá. Menšie výtlky opravujeme svojpomocne, väčšie robí dodávateľská firma. Za tento rok sme spoločne opravili 96 výtlkov a rozliali tri a pol tony asfaltu,“ hovorí Emil Čellár zo strediska správy budov a objektov.
Výtlky však po zime vyrástli ako huby po daždi a pribúda ich viac, než sa ich stihne opraviť. Pracovníci zo SMP robia totiž všetky malé výtlky ručne, vrátane vyrezania starého asfaltu, urobenia betónového podkladu a použitia vrecovaného asfaltu. To, že oprava takého výtlku trvá niekoľko dní a môže sa natiahnuť aj na niekoľko týždňov, často občania nechcú pochopiť a vyvolávajú na SMP. Betónový podklad musí totiž niekoľko dní vytvrdnúť.
Dodávateľská firma, ktorá pre Piešťany opravuje veľké výtlky, robí niekoľko lokalít naraz. Po vytvrdnutí betónu musia variť väčšie množstvo asfaltu. Na asfaltovanie je však potrebné suché počasie bez mrazu. Preto sa môže stať, že vybetónovaný výrez čaká na asfalt aj niekoľko týždňov.
Počas zimných dní zasypávali výtlky pracovníci SMP aspoň asfaltovou drťou, aby motoristom ako-tak uľahčili kľučkovanie medzi jamami. „Budeme robiť celý rok, ako nám vyjdú financie. Doteraz sme každý jeden suchý deň využili na opravovanie výtlkov. Okrem nich však musíme robiť aj kanálové vpuste na dažďovú vodu, ktoré sú klesnuté a porozbíjané,“ ozrejmuje E. Čellár.
Na zlepšení ciest pracuje malá skupinka ľudí a ich práca sa javí niekedy ako zbytočná. Pri dezolátnom stave ciest sa totiž stáva, že pri opravenom výtlku sa o pár dní spravia nové. To, čo bolo kedysi asfaltovým kobercom, na komunikáciách už vôbec nedrží. Mesto však nestíha opraviť všetky zlé úseky naraz, motoristi si preto musia pripraviť pevné nervy, lebo situácia na našich cestách sa len tak skoro nezmení.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava