Piešťanská nemocnica v rebríčku poklesla

  • Spravodajstvo
  • 4. novembra 2017, 07:39
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Rebríček nemocníc zostavený INEKO-m podľa kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti posunul oproti poslednému hodnoteniu piešťanskú Nemocnicu Alexandra Wintera v kategórii všeobecných nemocníc dozadu o jedno miesto.

Z tridsiatich hodnotených všeobecných nemocníc obsadila tá piešťanská 22 pozíciu. Z Trnavského kraja sa do rebríčka dostala i nemocnica v Skalici, ktorá je umiestnená hneď za piešťanskou.
INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) niektoré nemocnice nehodnotil. Vysvetľuje to tým, že buď nemajú dostatok základných odborností, alebo ukazovatele, ktoré analytici sledovali. Medzi ne patria aj neďaleké nemocnice v Hlohovci a Novom Meste nad Váhom.
Sledované zdravotnícke zariadenia museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti (poskytovanie zdravotnej starostlivosti v minimálne 5 zo 7 základných odborností) a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch. Zároveň museli pri nich získať sumárne najvyšší počet bodov. Zariadenia sa posudzovali za obdobie rokov 2013 až 2016, pričom so vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižovala.
INEKO porovnával nemocnice v rámci dvoch kategórií, štátne univerzitné a fakultné nemocnice a všeobecné nemocnice na základe hodnôt 12 ukazovateľov v štyroch hlavných oblastiach, a to spokojnosť pacientov, kvalita poskytovanej zdravotnej služby, hospodárenie a transparentnosť.
Fakultná nemocnica v Trnave obsadila vo svojej kategórii spomedzi jedenástich zdravotníckych subjektov siedme miesto. Len o jednu priečku ju predbehla neďaleká Fakultná nemocnica v Trenčíne. Najlepšou fakultnou nemocnicou sa stala vojenská nemocnica v Ružomberku a v kategórii, kde bola hodnotená piešťanská nemocnica, prvenstvo obhájila ľubovnianska nemocnica.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav