Piešťanská nemocnica klesla v rebríčku kvality o šesť miest

  • Spravodajstvo
  • 13. apríla 2017, 09:19
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Jedna z dvoch súkromných zdravotných poisťovní už po jedenásty raz zostavila rebríček hodnotenia slovenských nemocníc. Nemocnica Alexandra Wintera sa v kategórii Všeobecné nemocnice umiestnila zo štyridsiatich štyroch hodnotených na nelichotivom 31. mieste. To je pre piešťanskú nemocnicu v hodnotiacej tabuľke prepad oproti predchádzajúcemu roku až o šesť pozícií.

Súkromná zdravotná poisťovňa svoj rebríček vytvorila na základe výpovedí viac ako 7000 pacientov, ktorí sa v minulom roku liečili v niektorej z nemocníc. Tentoraz svoje postupy ešte spresnila, z čoho jej vychádzal výrazne presnejší prehľad o spokojnosti pacientov v nemocniciach.

V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom sa dá hovoriť o lepšej spokojnosti s takzvanými hotelovými službami, teda s jedlom, s ubytovaním a upratovaním. Spokojnosť so zdravotnými sestrami u dospelých pacientov v porovnaní s minulým rokom mierne klesla.

Pacienti odpovedali na jedenásť otázok, v ktorých poisťovňa zisťovala, ako boli spokojní so správaním lekárov a sestier. Skúmali tiež, ako boli spokojní s ubytovaním a stravou, či sa pacientom dostávalo dostatok informácií o ich ochorení, postupoch pri liečení, ale i spôsobe následnej domácej liečby po prepustení so zdravotníckeho zariadenia.

Naopak, u detských pacientov, pri ktorých vyjadrovali spokojnosť ich rodičia, spokojnosť so sestrami stúpla. Z tohto hľadiska je zaujímavé aj poradie na prvých miestach v kategórii fakultných nemocníc. Rodičia, ktorí sú pri známkovaní pobytu svojich detí zväčša prísnejší, poslali detské fakultné nemocnice v Banskej Bystrici a v Košiciach na prvé miesta rebríčka.

„Subjektívna spokojnosť pacientov je jedných z dôležitých ukazovateľov, na ktorý sa pozeráme pri uzatváraní kontraktov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Kvalitu ubytovania, prístup personálu a stav po prepustení vie dobre posúdiť každý pacient. Teší nás, že celková známka hodnotení je opäť o niečo lepšia. Svedčí to o snahe nemocníc zlepšovať všetky svoje služby popri prioritnej úlohe – zvyšovaní kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ povedal Martin Kultan, generálny riaditeľ Dôvery.

Podobne ako v minulých ročníkoch najnižšia spokojnosť pacientov je s hotelovými službami, najvyššia s personálom zdravotníckych zariadení – s lekármi a so sestrami. Pacienti ohodnotili nemocnice ako v škole, teda známkami od 1 po 5. Všetky nemocnice dosiahli priemernú známku 1,64, čo je v porovnaní s minulým rokom (1,66) mierne zlepšenie.

V prípade piešťanskej nemocnice takéto zlepšenie neplatí. Práve naopak, vo svojej kategórii v minulom roku zastávala 25. pozíciu. V najnovšom hodnotení súkromnej zdravotnej poisťovne sa v rebríčku prepadla až na 31. miesto zo štyridsaťštyri hodnotených nemocníc. Nemocnicu A. Wintera napríklad o dve pozície predbehlo obdobné zdravotnícke zariadenie v neďalekej Myjave.


Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava