Piešťanci „vajcovke“ veria, niektorým však nechutí

  • Spravodajstvo
  • 16. septembra 2016, 08:18
  • Autor:vd/web

Piešťanská termálna liečivá voda alebo vajcovka, ako ju našinci nazývajú, spolu s bahnom sú predurčené na liečbu ochorení pohybového ústrojenstva a reumatických ochorení pre ich protizápalové účinky. Naše čierne zlato – piešťanské bahno – posilňuje aj imunitné procesy v organizme, takže jeho použitie je vhodné i na regeneráciu. Používa sa pri liečbe pacientov s reumatickými ochoreniami, na liečbu a ochranu chrupaviek, kĺbov a medzistavcových platničiek.

Aplikácia bahna redukuje opuchy kĺbov, znižuje svalové napätie, potláča zápal, bolesti kĺbov a svalov, zlepšuje pohyblivosť a výživu kĺbových chrupaviek. Termálna voda lieči, ale mnohým citlivejším ľuďom zapácha – po vajíčkach. Pretože obsahuje síru. Keď sa však do nej ponoríte, nadľahčuje a napomáha zlepšeniu cirkulácie krvi aj lymfy. Reumatici si je nevedia vynachváliť a žalúdkarom sa po nej uľaví. Síra, ktorú voda obsahuje, zlepšuje prekrvenie, odstraňuje odumreté kožné bunky, prispieva k obnove pokožky a má tiež antibakteriálne účinky. Zaujímalo nás, či Piešťanci a ľudia z okolia chodia k prameňom, aby si zázračnú vodu doniesli domov, alebo len tak s plastovým pohárikom zašli k jej zdroju.

Základom termálnej vody je síra

Piešťanská termálna minerálna voda – to je desať prameňov s priemerným obsahom 1500 miligramov minerálnych látok na liter vody. Voda vyviera z tektonických zlomov z hĺbky asi dvetisíc metrov, zachytáva sa v hĺbke 60 metrov, čo zaručuje jej konštantné chemické zloženie a teplotu. Teplota piešťanských prameňov je 67 až 69 °C. Je to stredne mineralizovaná, síranovo-hydrogenuhličitanová, vápenato-sodná, sírna, horúca voda. Využíva sa hlavne na kúpele, ale tiež na pitnú kúru.

Najdôležitejším komponentom pre liečbu ochorení pohybového aparátu je vysoký obsah síry (od 6 do 10 mg/l), ktorá sa vo vode vyskytuje v rôznych formách a chemických zlúčeninách (sírany, siričitany, sulfidy).
Dôležitý je aj vysoký obsah sírovodíka – v priemere 4,7 mg na liter vody. Síra vytvára tabuľkovité a dipyramidálne kryštály. Vyskytuje sa však aj v celistvej a práškovitej podobe alebo tvorí povlaky a náteky. Má jasnú citrónovožltú až žltkastohnedú farbu a biely vryp. Preto sú miesta, kde tečie piešťanská vajcovka, typicky sfarbené na žltohnedo – až škoricovo. Síra patrí k priehľadným až priesvitným minerálom so skleným až mastným leskom. Vytvára sa okolo sopečných kráterov a termálnych prameňov. Síra sa taví pri nízkej teplote a vylučuje oxid siričitý – práve on pripomína svojím zápachom uvarené vajíčko.

Termálna minerálna voda pôsobí mechanicky hydrostatickým tlakom a vztlakom, teda uľahčuje pohyb vďaka zníženému účinku gravitácie, ale tiež napomáha zlepšeniu cirkulácie krvi a lymfy. Tlak vody pôsobí ako bandáž, čo uľahčuje cvičenie a pohyb vo vode. Fyzikálnym účinkom termálnej minerálnej vody je hypertermická reakcia organizmu. Do tejto reakcie sa zapája nervový, srdcovo-cievny, respiračný a endokrinný systém, ale aj imunitný systém. Dôležitý je aj chemický účinok sírnej vody, penetrácia sírnych látok počas kúpeľa i po ňom, z kože do hlbších tkanív, kde sa viažu vo forme chondroitín sulfátu a potláčajú aktivitu kyseliny hyalurónovej. Síra tiež zlepšuje prekrvenie, odstraňuje odumreté kožné bunky, prispieva k obnove pokožky a má antibakteriálne účinky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 13. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava