Perličky z kroník mesta Piešťany

  • Spravodajstvo
  • 17. júna 2013, 11:20
  • Autor:jk

Listovanie starými kronikami je tak trochu ako ponáranie sa za mušľami. Treba sa nadýchnuť, vnoriť do stránok a pokúšať sa z nich vyloviť perličku. Z piešťanskej kroniky sme z nich pre vás pripravili niekoľko. Naposledy vás prevedieme históriou mesta, a to len jediným rokom 1945.

Rok 1945
■ V januári 1945 prichádzajú nielen zprávy o stálom ústupe nemeckých vojsk pred Červenou armádou, ale prichádzajú, potažne prechádzajú cez Piešťany utečenci z východných a severovýchodných krajov, ktorí po niekoľkodňovom tunajšom pobyte pokračujú na svojej ceste. Zväčša sú to osoby, ktoré boly prinútené Nemcami opustiť svoj domov, rodinu, majetok a pozbavené o všetko putujú do neznamého osudu. Piešťanskí obyvatelia so sústrasťou prijímajú týchto a podporujú ich podľa možnosti poskytovaním prístrešia, potravín, šatstva a podobne.
■ V Piešťanoch panuje neobyčajne živý vojenský ruch. Dochádzajú a odchádzajú rôzne nemecké vojenské veliteľstvá, vždy menších a menších jednotiek, čo je znakom, že sa stále a postupne približuje front. Sú tu vojenské skladištia, pre frontových vojakov. Väčšina penzionátov a škôl je obsadená vojskom. Poriadkovú službu udržuje nemecké polné žandárstvo. Gestapo pracuje zaisťovaním a prenasledovaním im nespoľahlivých ľudí.
■ Opevňovacie práce sa rýchlym tempom vykonávajú na vrbovských kopcoch. Cesty okolo Piešťan sa uzavierajú tankovými prekážkami a pripravujú sa gulometové hniezda. Denne asi 600-800 ľudí je donútených konať tieto práce.
■ Letište je v rukách nemeckého vojska, z ktorého utvorili pevnú leteckú základňu, odkiaľ zasahujú lietadlá do frontových udalostí.
■ Koncom mesiaca februára od 27. počnúc do 1. marca povodeň potoka Dubového, ktorá katastrofálne zasiahla vonkajšiu severozápadnú čiasť mesta, taktiež celé letište. Poškodené boly hlavne ulice: Kláštorska, Díčova a následkom pretrhnutia hrádze i Kanada. Škoda bola niekoľko miliónová. Poškodená bola chudobnejšia vrstva obyvateľstva. Poškodené boly nielen bytové zariadenia, ale i uschované – zakopané potravné články. Letište niekoľko dní nebolo k užívaniu.
Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava