Pavol Vermeš: Ideme stavať parkovisko, nie botanickú záhradu!

  • Spravodajstvo
  • 28. júna 2017, 12:47
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V súvislosti s návštevou záhadných mužov, ktorí nie sú zamestnancami mestskej eseročky Bytový podnik Piešťany u projektanta parkoviska na Školskej ulici, sme sa porozprávali s konateľom spoločnosti Pavlom Vermešom.

► Kto sú muži na fotkách a prečo sa jeden z nich predstavil autorovi projektu Stanislavovi Chmelovi ako riaditeľ bytového podniku?
Jeden je „dohodár“, ktorého som prijal a volá sa Dušan Janec. Mená zvyšných dvoch nie sú podstatné, sú to len „procesisti“. Nevidím dôvod zverejňovať ich identitu.

► Podľa našich informácií ide o osoby z prostredia firmy HANT, v súčasnosti premenovanej na Dopravné stavby. Môžete nám túto informáciu potvrdiť?
Či je to HANT alebo Dopravné stavby je úplne jedno. Ja sa predsa musím radiť s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú.

► V prípade, ak bude vyhlásená verejná obchodná súťaž na realizátora stavby parkoviska a tieto firmy sa do nej zapoja, nepôjde o konflikt záujmov, keď v podstate sami si podmienky tejto súťaže ovplyvňovaním autora projektu nastavujú?

Dohliadnem na to, aby sa firmy, z ktorých sú, do súťaže nezapojili. Ale i tak pri hodnote zákazky do 150-tisíc eur výraz konflikt záujmu nie je opodstatnený. Do tejto sumy môžeme vybrať dodávateľa stavby na základe prieskumu trhu, nie verejnej súťaže.

► Podľa vašich tvrdení je projekt parkoviska predražený. Projektant jeho výstavbu rozpočtoval na tabuľkovú hodnotu 130-tisíc eur. Vo verejnej obchodnej súťaži, ktorú pre bytový podnik organizovala nezávislá firma, bola najlacnejšia ponuka za 94-tisíc eur. Vy ste túto súťaž zrušili. Aká je vaša predstava o reálnej cene výstavby parkoviska?
Mne narátali, že sa to dá postaviť za 76-tisíc eur.

► Ale v tom prípade bude zrejme musieť autor projektu dokumentáciu prepracovať? Na rokovaní tej trojice požadovali od projektanta odstrániť vstupnú rampu, zredukovať počet lámp a odstrániť z projektu zachytávač ropných produktov. Najnovšie sa objavila informácia, že aj zeleň na tomto parkovisku, ktorú tam naprojektoval záhradný architekt, sa vám nepozdáva.
Čo sa týka zelene, ideme odstrániť podľa tohto projektu osem stromov a nahradiť tridsiatimi štyrmi. Parkovisko sa vtesnáva medzi ďalšie stromy, ktoré majú ostať zachované. Tak ja sa pýtam: My ideme stavať botanickú záhradu či parkovisko? Aj tie stromy, čo tam chce projektant zachovať, aj k tomu mám výhrady. Ja viem presne, ako to s nimi dopadne, mám na to cit. Zničia ich a rozjazdia stavebné stroje pri výstavbe parkoviska. Protišmyková dlažba, s ktorou počíta autor projektu, je tiež neúmerne predražená a predimenzovaná. Dá sa tam položiť omnoho lacnejšia. Zachytávač ropných produktov nechceme odstrániť, ale jestvujú modernejšie a lacnejšie spôsoby jeho realizácie. Autor projektu pán Chmelo zaspal dobu, a ak ma naštve, tak dám spracovať nový projekt.

► O projekte v takom stave, v akom je, a o vyčlenení finančných prostriedkov z rozpočtu bytového podniku rozhodli mestskí poslanci. V tom čase boli ešte všetci zároveň členmi valného zhromaždenia. Vy chcete ich rozhodnutie meniť?
Bytový podnik je obchodná spoločnosť v zmysle obchodného zákona. Vykonáva podnikateľský zámer smerom k občanom. A zisk, ktorý vyprodukuje, prináleží bytovému podniku. Toto nie je mestská organizácia, za ktorú ju viacerí poslanci považujú. Mesto má v tejto spoločnosti len stopercentný vlastnícky podiel. Parkovisko je tak čisto podnikateľský zámer bytového podniku. Rozhodovanie o činnosti organizácie síce prináleží valnému zhromaždeniu, ale to už netvoria poslanci. V zmysle obchodného zákona je jediným členom valného zhromaždenia výhradne len primátor mesta a on rozhoduje. Parkovisko tak nie je stavba vo verejnom záujme, lebo ak by bola, museli by o nej rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva. Ja aj poslancom vysvetlím, že ich v tomto prípade do toho nie je nič. Výstavba parkoviska na Školskej ulici je čisto len v kompetencii vedenia spoločnosti Bytový podnik Piešťany.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 27. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava