Patchwork šije vždy, keď má voľno, a veľmi si pritom oddýchne

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2014, 14:08
  • Autor:Alžbeta Čelešová

Helena Lobotková, členka piešťankého patchworkového klubu, vie, ako svoj voľný čas využiť kreatívne. Okrem klubového šitia, ktorého sa pravidelne zúčastňuje, sa venuje i vlastnej výrobe originálnych kabeliek a doplnkov do bytu. Svojimi patchworkovými doplnkami pravidelne prekvapuje nejedného nadšenca ručných prác.

► Čo presne znamená slovo patchwork?
– Patchwork je spojenie dvoch slov – záplata (patch) a práca (work). Prekladá sa ako zlátanina. V origináli by sa v patchworku mali robiť zo starých vecí nové výrobky. Kedysi sa pre amerických vojakov šili staré deky, odtiaľ vznikol patchwork. Charakterizuje ho i ručná práca. Ide o techniku šitia. Ja som sa k tomu dostala tak, že na dôchodku som chcela využiť svoj voľný čas a na základe inzerátu som začala s patchworkom.
► Bez patchworkového kurzu by človek asi nevedel ušiť kombinovanejšie vzory?
– Určite nie. Sám na to nemôže prísť, naozaj nie, ani podľa internetu. Je výhodou, že sú tam videá, ktoré ho navedú, ale nikdy sa to nevyrovná tomu, ako keď vám to niekto ukáže a naučí vás to. Záleží potom od každého jedinca, či sa chce niečo naučiť.

Vyšívaný Krajinský most tvorí jednu časť piešťanskej deky.
 
► Majú tieto vzory nejaký názov?
– Majú a sú zložité. V klube ma naučili predovšetkým zjednodušené šitie. Keď robím celý quilt (tradičná patchworková deka zo zbytkovej látky, ktorá sa skladá z troch vrstiev – pozn. red.), musí sa narezať a musíte si to naplánovať, nie je to ľahké.
► Ako dlho sa venujete ručnej výrobe?
– Patchworku sa venujem šiesty rok, ručným prácam dlho.
► Aké materiály využívate?
– Najviac bavlnu, no šijem veľa i z rifľoviny. Svoje nápady prispôsobujem obrázkom, ktoré nájdem. Moje výrobky sú darom pre mojich blízkych. Nikdy nekupujem darčeky v obchodoch.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 30. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín