P. Mikula: Myseľ je ako padák, funguje, len keď je otvorená

  • Šport / Ostatné športy
  • 15. mája 2014, 09:03
  • Autor:ZŠ

Paragliding je letecký šport, ktorý sa na Slovensku začal rozvíjať po roku 1989. V súčasnosti je v Leteckej amatérskej asociácii Slovenskej republiky evidovaných viac ako tisíc pilotov. Lietaniu sa venuje aj Piešťanec Patrik Mikula.

► Aký je princíp lietania na padákovom klzáku?
– Lietanie na padákovom klzáku využíva vztlak, ktorý vzniká prúdením vzduchu pri doprednom pohybe krídla. Na rozdiel od parašutistických krídel majú paraglidingové krídla okrem iného najmä väčšiu kĺzavosť a iný spôsob aktivácie k letu. Na štartovacej ploche, kde treba vyšliapať pešo, si rozložím padák, sedačku a skontrolujem všetky časti výstroja. Pri štarte si trošku pobehnem, potom sa usadím v sedačke a snažím sa čo najdlhšie udržať na svahovom prúdení v oblasti kopca, tak aby som mohol využiť aj prípadné termické stúpavé prúdy. Krídlo sa riadi pomocou šnúr, ktoré nazývame riadičky, a tiež nakláňaním sa v sedačke. Priemerná rýchlosť letu je štyridsať kilometrov za hodinu. Pri dobrom počasí sa dá preletieť niekoľko desiatok kilometrov. Po pristátí pilota čaká niekoľkokilometrová cesta domov, preto som veľmi vďačný všetkým vodičom, ktorí zastavia stopárovi s veľkým batohom a odvezú ho.

► Túžba lietať je taká stará ako história človeka. Čím vás nadchol tento šport?
– Paraglidingu sa venujem od roku 2009. Vždy som chcel lietať, vznášať sa vysoko nad zemou v úžasnom priestore, ktorý je naplnený len krásou, tichom a pokojom. Vyskúšal som aj iné letecké športy, ale v kabíne lietadla ste čiastočne oddelený od prostredia a vnímanie krásy nie je až také intenzívne. Vo vzduchu sa cítim bezpečne. Treba mať zdravé sebavedomie, ale aj vedieť odhadnúť mieru rizika, snažiť sa rýchlo a pokojne riešiť situáciu. Platí tu – myseľ je ako padák, funguje, len keď je otvorená.

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 13. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel