Osud školy opäť utopili v diskusiách

  • Spravodajstvo
  • 27. septembra 2017, 01:28
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Objekt niekdajšej základnej školy na sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch sa nateraz nebude predávať, no ani búrať či prenajímať. Táto téma na minulotýždňovom zastupiteľstve priniesla pomerne rozsiahlu diskusiu, ale bez riešenia.

Vo všeobecnosti sa však dá poslanecká rozprava s vedením mesta zhrnúť na tri navrhované postupy v budúcnosti – prenajať, predať alebo zbúrať.
Každé z týchto riešení však má svoje úskalia. V prípade predaja objektu podľa názoru viacerých poslancov stratí mesto kontrolu nad druhom prevádzok, ktoré by tu vznikli. Ak sa tam niekto rozhodne zriadiť nočný zábavný podnik či pohostinstvo, mesto tomu nedokáže zabrániť a obyvatelia okolitých bytoviek by stratili svoj súčasný komfort.
Prenájom sa zdá byť tiež komplikovaný, nakoľko objekt je taký rozsiahly, že doposiaľ sa neobjavil nikto s dostatkom finančných prostriedkov, aby život celému objektu prinavrátil. V prípade neziskoviek či občianskych združení, ktoré by záujem mali, no nie financie, by mesto muselo najprv celý objekt zrekonštruovať. Takáto cesta, z pohľadu ceny odhadovanej rekonštrukcie z roku 2009 v sume 2,5 miliónov eur, by však poriadne načrela do mestskej pokladne.
Avšak ani tretí diskutovaný spôsob nie je úplne zadarmo. Zbúranie by podľa odhadovanej sumy vyšlo mesto na 400-tisíc eur. Na jej mieste by následne mohla vzniknúť oddychová zóna vo vnútrobloku okolitých bytoviek.
Poslanci spolu s vedením mesta zatiaľ nenašli zjednocujúce riešenie a materiál stiahli z rokovania. V závere diskusie k tomuto bodu zastupiteľstva prednosta mestského úradu Eduard Strapatý naznačil predstavu vedenia radnice a opýtal sa poslancov, či by súhlasili s možnosťou odpredaja budovy školy, ak by poschodie nový vlastník prestaval na byty a zrekonštruované prízemie by ostalo vo vlastníctve mesta ako priestory na prenájom.
Odpovede sa však nedočkal, nakoľko o takejto možnosti sa zatiaľ nerokovalo. Snáď najbližšie zastupiteľstvá už dajú konečne odpoveď na otázku, kedy sa začne radnica o tento objekt zodpovedne starať.
Žiadne riešenie však bez investícií z mestskej kasy nejestvuje, ale fakt, že sa objekt stal obľúbeným miestom pre marginálne skupiny a životu nebezpečným miestom pre deti, ktoré vo svojej prirodzenosti vyhľadávajú dobrodružstvá, by mal už konečne poslancov aj vedenie mesta prinútiť začať konať. Alebo kompetentných, nebodaj, rozhýbe nejaké nešťastie?!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel