Okrem parkoviska na Školskej ulici sa zazelení aj inde?

  • Spravodajstvo
  • 17. apríla 2018, 07:46
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Parkovisko na Školskej ulici Bytový podnik Piešťany predsa postaví. Ale s tým rozdielom, že primátorom Milošom Tamajkom dosadení ľudia do vedenia tejto mestskej eseročky ho vysúťažili o takmer 30-tisíc eur drahšie ako predchádzajúce vedenie. A tak namiesto 94-tisíc eur z roku 2016 mesto za parkovisko zaplatí 123-tisíc.

O výstavbe parkoviska na Školskej ulici rozhodli mestskí poslanci ešte ako členovia valného zhromaždenia bytového podniku v roku 2016. Mestská eseročka v roku 2015 zo svojej podnikateľskej činnosti vytvorila viac ako 100-tisícový zisk, a tak namiesto „utopenia“ týchto peňazí v mestskom rozpočte sa poslanci priklonili k názoru, že vylepšia možnosti parkovania aspoň v tejto časti mesta.
Okrem projektu samotnej parkovacej plochy dostala priestor pri jeho navrhovaní aj krajinná architektka Eva Wernerová. Projektant tak okrem zachovania súčasnej zelene zapracoval aj množstvo ďalšej zelených prvkov, aby sa tento priestor stal i reprezentatívnym miestom.
Všetko sa však zmenilo na sklonku roka 2016, keď, odvolávajúc sa na obchodný zákonník, sa primátor Tamajka rozhodol tvoriť valné zhromaždenie už len ako jediný člen. Na základe získaných kompetencií odvolal bývalú konateľku bytového podniku a zároveň jeho riaditeľku Evu Kollárikovú z funkcie. Namiesto nej dosadil za konateľa radničného právnika Pavla Vermeša. Tamajka zároveň obmenil dozornú radu spoločnosti, pričom rozhodovaciu moc svojím väčšinovým zastúpením prebralo piešťanské politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany aj za pomoci vtedajšieho viceprimátora Michala Hyneka.

Zeleň na plánovanom parkovisku navrhla krajinná architektka Eva Wernerová.

V úvode roka 2017 tieto kroky Tamajka spolu s Vermešom i v tom čase druhým viceprimátorom Tomášom Hudcovičom obhajovali tvrdeniami o údajných protizákonných činnostiach vedenia bytového podniku a tiež vraj plánovanou predraženou výstavbou parkoviska na Školskej ulici. Fakt je však ten, že najvýhodnejšia a zrejme aj víťazná ponuka by bola mala z vtedajšej súťaže hodnotu 96 825,63 eur bez DPH. Projekt, ktorý jeho autor ocenil podľa katalógových cien na sumu 126-tisíc eur, tak po verejnej obchodnej súťaži priniesol úsporu asi 29-tisíc oproti katalógovým cenám.
Vermešovi sa to málilo a v rozhovore na začiatku leta minulého roka pre Piešťanský týždeň uviedol, že on postaví parkovisko, nie botanickú záhradu, a bude mu na to stačiť 76-tisíc eur. V závere roka 2017 však o svoj post v bytovom podniku prišiel, keď ho Tamajka z postu konateľa odvolal. Riaditeľom a jediným konateľom bytového podniku sa stal Viliam Hubinský a v úvode tohto roka sa začala na výstavbu parkoviska hľadať nová firma. A v tejto Tamajkovými ľuďmi zorganizovanej súťaži zrazu víťazná suma narástla za niečo vyše roka o 30 percent na sumu 123-tisíc eur.
A tak, hoci pôvodný projekt ostal nezmenený vrátane návrhu zelene z autorského pera E. Wernerovej, po Tamajkových „čistkách“ v bytovom podniku a ovládnutím riadiacich orgánov politickým zoskupením Spoločne pre Piešťany sa zmenilo len jediné, a to cena plánovaného parkoviska. Narástla o 30 percent oproti Vermešom zmarenej verejnej obchodnej súťaži z prelomu rokov 2016 a 2017.
Zisťovali sme tak u súčasného riaditeľa bytového podniku V. Hubinského, ako je to s cenou a prečo idú dnes stavať parkovisko oveľa drahšie. „Mne žiadne podklady z predchádzajúcej súťaže nik neodovzdal. Vtedy to mal na starosti Pavol Vermeš, my sme teraz súťažili nanovo a takto nám vyšla víťazná ponuka,“ vysvetlil riaditeľ. Nám to však nestačí. A vám, Piešťanci?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava