Okolo schátranej pamiatky chodíme už desiatky rokov

  • Spravodajstvo
  • 7. augusta 2015, 09:06
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Piešťany sú krásne mesto, tvrdia hostia i domáci. Dokonale upravené kvietky na Kúpeľnom ostrove, jazierka s leknami či chodník lemovaný topoľmi sú výraznými črtami najslávnejšej liečebnej obce na Slovensku. Cezpoľní nám iste závidia aj rušný život na Winterovej ulici a mnoho akcií. My však vieme, že Piešťany sú aj mestom duchov.

Starší spomínajú, mladí sa domnievajú


„Amfiteáter ako letné prírodné divadlo v Piešťanoch otvorili v roku 1959. Pod projekt sa autorsky podpísali architekti Michal Maximilián Scheer a Jaroslav Rajchl. Stavbu zaujímavo začlenili do okolitej krajiny s dôrazom na zachovanie zelene. V súčasnosti je objekt nevyužívaný,“ dočítate sa na všetkých dostupných internetových stránkach, píšucich o letnom prírodnom divadle v Piešťanoch. Akoby ukončený príbeh či prečítaná kniha. Nik nevie, čo s amfiteátrom bude. A či s ním vôbec niečo bude…

Mnohí spomínajú na nezabudnuteľné výkony a plné hľadisko.

Jeho brány sú zavreté dlhšie než štvrťstoročie. Nesmrteľnosť letnému prírodnému divadlu zaručujú aspoň výnimočné a dodnes pretrvávajúce zážitky v hlavách divákov. Slová mojej mamy o preplnenom hľadisku a nezabudnuteľných koncertoch aj v mladej hlave prebúdzajú zvedavosť a trochu závisť… Akú úžasnú atmosféru mal koncert skupiny Elán, keď naň dodnes nezabudla? Určite sa aj medzi vami nájdu spomínajúci na rande v amfiteátri, ako sa pre beznádejne preplnený areál dnu nedostali a koncert si vypočuli z mestského parku.
Talent tam predviedli umelci ako Karel Gott, Pavlína Filipovská, Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Václav Neckář, Josef Laufer a mnoho ďalších. Predviedli sa Lúčničiari, orchestre nielen slovenské, ale i české či anglické, mnohé baletné a divadelné súbory. Alebo už spomínaný Elán… Jeho posledný koncert končil so slzným plynom, pusteným medzi divákov.

Pod aktuálny výzor sa podpísal zub času a vandali.

Čo s ním bude?


Radnica mala na oživenie letného prírodného divadla mnoho plánov. K posledným patril návrh na dlhodobý prenájom, vypracovaný v roku 2011. Prípadný záujemca mal dodržať hlavnú podmienku – zachovať amfiteáter na kultúrno-spoločenské využitie. Rekonštrukcia objektov mohla trvať maximálne dva roky a za ten čas by platil nájom vychádzajúci na takmer tisíc eur mesačne. Do súťaže sa nikto neprihlásil.
I súčasného vedenia mesta sme sa spýtali, aké má s letným prírodným divadlom plány. „Súčasnému stavu amfiteátra sa aktívne venujeme už niekoľko týždňov, nakoľko ide o pamiatku v centre mesta. Hľadáme riešenia, ako ho zrekonštruovať za čo najmenej peňazí, a to je neľahká úloha. V najbližšej dobe sa uskutočnia aj rokovania s pamiatkarmi,“ informovala nás hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 4. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek