Obecné školy sú oslobodené od koncesionárskych poplatkov

  • Spravodajstvo / Región
  • 30. augusta 2017, 11:55
  • Autor:sita

Obecné školy budú oslobodené od koncesionárskych poplatkov. Vyplynulo to z rokovaní Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) s ministrom kultúry Marekom Maďaričom. Informoval o tom hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Ako vo svojom stanovisku vysvetľuje ZMOS, nejasnosť v platení úhrad spočívala v tom, že podľa údajov Sociálnej poisťovne sú zamestnanci školy bez právnej subjektivity, ktorých zriaďovateľom je mesto alebo obec, vnímaní ako zamestnanci obce. Z toho vyplývala povinnosť platiť koncesionárske poplatky, hoci spomínaní obecní zamestnanci boli učiteľmi v obecnej škole.

„Z neistoty často pramenia zlé rozhodnutia. Preto sme vo veci koncesionárskych poplatkov za naše školy a školské zariadenia vstúpili do rokovaní s ministerstvom kultúry,“ uviedol predseda ZMOS Michal Sýkora a dodal, že združenie o postupe rokovalo s ministrom kultúry Marekom Maďaričom a štátnym tajomníkom Ivanom Sečíkom. Sýkora pripomenul, že s riešením problému pomohol aj samotný Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ktorý vyberá úhrady. „Som veľmi rád, že všetci partneri problém vnímali aplikačnou praxou a tak bolo naformulované východisko pozitívne pre naše školy,“ zdôraznil Michal Sýkora.

Z postoja rezortu kultúry a RTVS zároveň vyplynulo, že školy a školské zariadenia sú oslobodené od povinnosti úhrady koncesionárskych poplatkov, a to bez rozdielu ich právneho postavenia. Nezáleží teda na tom, či ide o právne subjekty alebo ide o školy bez právnej subjektivity. ZMOS preto samosprávam pripomenul, aby si skontrolovali počet zamestnancov evidovaných v Sociálnej poisťovni. V prípade spájania zamestnancov školy s obecnými zamestnancami by tak samosprávy mohli pri stanovovaní výšky poplatku argumentovať reálnymi počtami zamestnancov obce.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf