O cyklotrase do Vrbového rozhodne ministerstvo

  • Spravodajstvo
  • 9. júna 2017, 08:34
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Petícia za cyklotrasu Piešťany – Vrbové v telese starej železnice má už viac ako triapoltisíc podpisov. Túto občiansku iniciatívu sa rozhodli zorganizovať aktivisti Marián Kališ a Dušan Knap, aby hlas ľudu piešťanského regiónu bol vypočutý až na ministerstvo dopravy, ktoré bude o prenájme železnice pod cyklotrasu v najbližšom období rozhodovať.

D. Knap tvrdí, že je najvyšší čas začať stavať cyklotrasu, o ktorej sa hovorí už od roku 2009. „Priestor medzi Piešťanmi a dotknutými obcami sa už čoskoro ocitne pod tlakom developerov. Parcely sa rozkúskujú, územie sa rozdrobí a rozpadne,“ vysvetlil.

O tom, že je o túto trasu pre bicykle zo strany obyvateľov regiónu naozaj veľký záujem, svedčí i množstvo účastníkov cyklistického výjazdu, ktorý aktivisti pred časom zorganizovali. „Akcia bola pripravovaná v časovo krkolomnom termíne a i napriek tomu prišlo až dvesto účastníkov,“ poznamenal Knap.

Proti na vlastnú päsť


Cyklotrasa v telese železnice má však aj svojich odporcov. Úzka skupinka seniorov zomknutá okolo piešťanského mestského poslanca Petra Veverku lobuje proti tomuto variantu na vlastnú päsť i na dotknutých štátnych orgánoch. Podľa štúdie, ktorú si nechali vypracovať, je jedným zo zásadných argumentov proti cyklotrase skutočnosť, že dotknuté samosprávy si nedali vypracovať prieskum pohybu cyklistov v tomto úseku cesty. Podľa nich to znamená, že obce a mestá nemajú rukolapný dôkaz o tom, že trasa bude cyklistami aj využívaná. „Tieto argumenty sú z ich strany veľmi nepresvedčivé. Skúmať počet jazdiacich cyklistov na životu nebezpečnej ceste je nezmysel. Práve preto, že je riziková, sa jej drvivá väčšina cyklistov vyhýba,“ vysvetlil aktivista.

Mimo záujmu štátu


Podľa informácií z oficiálnej internetovej stránky Železníc Slovenskej republiky udržiavanie železničnej trate v úseku Piešťany – Vrbové stojí štát ročne viac ako 500-tisíc eur. „Navyše, štát ani neplánuje investovať do rekonštrukcií málo alebo vôbec nevyužívaných regionálnych železníc, preto sa treba správať čo najzodpovednejšie k týmto územiam. Ak je na nich vystavaná líniová stavba a takmer štyridsať rokov nie je využívaná, je potrebné ju prestavať na niečo zmysluplné, čo bude opäť slúžiť všetkým. A práve cyklotrasa je takou zmysluplnou stavbou, ktorá nevyužívané územie premení na spoločensky prospešné dielo,“ dodal Knap.

Dušan Knap je spoluorganizátorom petície za cyklotrasu do Vrbového.

Proti sú aj družstevníci


Skupinka okolo P. Veverku však tvrdí, že jestvujú aj iné varianty, kadiaľ viesť cyklotrasu. Jeden hovorí o ochrannom pásme železnice v jej tesnej blízkosti. To však podľa už starších stanovísk železničiarov nie je možné. Oficiálny vstup do ochranného pásma železnice je možný len na základe špeciálneho povolenia železničiarov a na jeho vydanie sa viaže preskúšanie z bezpečnosti a ochrany zdravia pri pohybe po železnici.

Iný variant navrhovaný seniormi je vedený krížom cez pole a družstvo smerom na Kocurice. S takouto trasou, ktorá by aj pretínala objekt družstva, nesúhlasia samotní družstevníci. „Mňa len mrzí, že opozícia doposiaľ nepredložila žiaden iný technicky a ekonomicky realizovateľný plán na výstavbu iného variantu ako v telese železnice. Ale i napriek tomu proti návrhu, za ktorý zdvihli ruky pri hlasovaniach poslanci všetkých štyroch samospráv, nezmyselne bojuje,“ konštatoval Knap.

Eso drží v ruke Érsek


Z dôvodu spoločného postupu pri výstavbe cyklochodníka mestá Piešťany a Vrbové i obce Krakovany a Trebatice založili združenie Zelená cesta. Všetkým štyrom samosprávam ich zámer stavania cyklotrasy v telese železnice odobrili takmer jednohlasne aj ich poslanecké zbory. Svoj súhlas s prenájmom železnice pod cyklochodník vyjadrili i železničiari. Rozhodujúce slovo však má ministerstvo dopravy. A práve naň sa mienia obrátiť aktivisti a ministrovi Árpádovi Érsekovi doručiť petičné hárky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 6. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav