Nútené práce občanov končia, výhra to ale nie je

  • Spravodajstvo
  • 24. mája 2018, 07:44
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ešte ani leto neprišlo a na májovom piešťanskom mestskom zastupiteľstve sa pretriasala zima. Tému otvorila riaditeľka Služieb Mesta Piešťany (SMP) Hana Dupkaničová v súvislosti so schválením novely zákona o cestnej premávke. V zmysle nej sa už viac obyvatelia miest a obcí nebudú musieť starať pod hrozbou pokuty o čistenie mestských chodníkov od snehu a ľadu.

Vlastníkom nehnuteľností, popri ktorých miestne komunikácie vedú, nariaďoval zákonnú starostlivosť zákon ešte z roku 1961, keď vďaka panujúcemu režimu v podstate okrem rodinných domov nič nebolo súkromné a takmer všetko bolo spoločné. A tak sa o spoločný majetok, v tomto prípade chodníky, museli starať vlastníci či správcovia nehnuteľností. Týkalo sa to nielen odpratávania snehu či ľadu, ale aj ich udržiavanie v čistote.
Mestá a obce mali v súvislosti s týmto zákonom aj prijaté všeobecne záväzné nariadenia, a tak mestskí policajti či obecní úradníci tých, čo si túto povinnosť nesplnili, mohli pokutovať. Takto formulovaný zákon však ešte v roku 2015 napadla na Ústavnom súde SR vtedajšia ombudsmanka Jana Dubovcová. Zákon totiž odporoval Ústave SR, pretože podľa Dubovcovej išlo o nútenú prácu pod hrozbou finančnej pokuty.
I my sme pred časom poukázali na kontroverznosť tohto zákona v prípade, keď majiteľ rodinného domu pri oprave fasády za dočasné umiestnenie lešenia na obecnom chodníku musel zaplatiť poplatok mestu, ale na druhej strane za rovnaký úsek chodníka, ak by ho v zime neočistil zadarmo od snehu a ľadu, mohla ho mestská polícia pokutovať.
Novelou cestného zákona sa tak i v tejto oblasti navodil základný princíp demokracie, že každý sa stará len o to, čo mu patrí. Riaditeľka SMP však prišla na minulotýždňové zastupiteľstvo zdôrazniť, že kým doteraz sa starali o 83 kilometrov chodníkov s priemernou šírkou 1,5 metra, po novom sa podľa pasportu z roku 2008 táto ich povinnosť navýši až na 155 kilometrov. V tom však nie sú zahrnuté mestské časti Bodona, Lodenica, Kocurice a cyklochodník Dubová.
„Budeme sa všetci musieť do zimy zamyslieť, ako túto našu povinnosť zabezpečíme. So súčasným počtom techniky a personálu je to nemožné,“ vysvetlila poslancom Hana Dupkaničová.
Mesto má však v zmysle novely zákona aj inú možnosť, ako sa s týmto problémom vysporiadať. Ak poslanci nerozhodnú o navýšení rozpočtu SMP na zabezpečenie odpratania snehu a ľadu, môže radnica tieto zasnežené či zľadovatené chodníky ohradiť páskou či inou zábranou.
V prípade, ak si mesto jednu z uvedených povinností nesplní, bude musieť ako vlastník komunikácií znášať škody, či už materiálne, alebo na zdraví, ak sa preukáže, že boli spôsobené zanedbaním zimnej údržby.
Zvýšené náklady na údržbu však môže samospráva spokojne vyúčtovať svojim občanov zvýšením miestnych daní. Ide o štandardný krok, je ale neštandardné o ňom uvažovať vo volebnom roku. Samospráva však nie je povinná tieto zvýšené náklady znášať sama, takže napokon to, čo robili ľudia nasilu a zadarmo, teraz niekomu zaplatia. Kto teda vyhral?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava