Nové ležadlo na lide vyrobili štyri architektky

  • Spravodajstvo
  • 21. júla 2017, 12:50
  • Autor:Viera Dusíková

Po roku prišli na Lido opäť mladé architektky zo združenia Woven, aby sa dva dni zahrali na majstrov stolárov. S pílami v ruke, s vŕtačkami a s grafickým návrhom objektu, ktorý navrhli v rámci projektu Tvoríme Lido, skonštruovali multifunkčný drevený objekt mobiliár z dosák. Dá sa na ňom ležať, sedieť, preliezať ho i podliezať.

Sú to tie isté zručné dámy, kamarátky z vysokej školy, ktoré minulý rok organizovali na Lide študentský architektonický workshop jedna k jednej. V rámci neho vytvorili okrúhle ležadlo  objekt s názvom UWO, ktorý je nominovaný na Cenu za architektúru v kategórii Exteriér.

UWO nevydržalo dlho. Ktosi ho počmáral a, čo je horšie, rozpílil. Čo ak takýto osud postihne aj ich druhú atrakciu z dreva? „Ja si stále myslím, že sú tu slušní ľudia, ktorým sa tieto veci páčia. Keby sme mali všetko robiť len na základe toho, že aj tak to ľudia zničia, tak nerobíme nič,“ povedala propagátorka i manažérka projektu Lívia Gažová z Piešťan. Ona sama zručne pripravovala jednotlivé súčasti nového objektu s vŕtačkou v ruke. Dá sa ten minuloročný zázrak opraviť? To, že je posprejovaný, nevadí, drevo sa dá namaľovať, ale dá sa aj zlepiť? „Budeme sa tomu venovať, nie je to nič také, čo sa nedá opraviť, ale určite ma to mrzí,“ dodala L. Gažová.

Dizajn nového mobiliáru vytvorili štyri architektky Anna Čepovoj, Danica Pišteková, Mariana Macová a Veronika Trnovská zo združenia Woven, čiže Popletené, ktoré majú bohaté skúsenosti s realizáciami malých drevených objektov. Na základe podnetov zozbieraných počas verejnej diskusie a v online dotazníku pripravili prvé návrhy. Tie potom konzultovali s miestnymi architektmi a zástupcami občianskych združení.

„Cieľom projektu Tvoríme Lido je namiesto typizovaných prvkov vstúpiť do špecifického verejného priestoru Lida netradičným dizajnom a umožniť verejnosti zapojiť sa do procesu skultúrňovania tejto mestskej pláže. Zároveň projekt rozvíja spoluprácu aktivistov s profesionálmi,“ dodala L. Gažová.

Architektky drevený mobiliár nielen navrhli, ale aj zrealizovali.

Hoci organizátori akcie pozvali na vytvorenie si svojho ležadla aj verejnosť, v čase našej reportáže  v sobotu 15. júla okolo jednej popoludní  sa na dohodnutom mieste na Lide pohybovali len uvedené štyri architektky, ktoré doslova „makali“ ako chlapi.

Boli tam ešte traja chlapi  piešťanskí aktivisti z projektu Tvoríme Lido. „Opravujeme schody, lebo sú už trochu neisté,“ prezradil jeden z nich. Muži opravovali nielen kovovú konštrukciu schodov, ale upevňovali aj drevené dosky na nej. Zapojenie piešťanskej verejnosti teda v tom čase a na tomto mieste bolo nulové.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 28, ktoré je v predaji od 18. júla.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín