Nové kúpalisko v Piešťanoch v nedohľadne

  • Spravodajstvo
  • 21. júna 2017, 08:32
  • Autor:Gabo Kopúnek

Keď sa ťa leto opýta, čo si robil v zime… Toto naruby obrátené príslovie je v Piešťanoch viac než aktuálne. Téma nového kúpaliska sa totiž ozýva pred každým začiatkom leta. Na sociálnej sieti ju nechtiac odštartoval viceprimátor Martin Valo.

A to nielen zdieľaním videa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka, ktorý sa takto chválil novým kúpaliskom slávnostne otvoreným tento pondelok. Už predtým, v stredu 14. júna, zavesil na svoj status článok zo slovenského denníka, ktorý informoval o výstavbe kúpaliska v Novej Dubnici. S prácami začali vo februári a kúpať by sa mali už koncom júna. Mesto to stálo len 1,5 miliónov eur aj s odkúpením pozemkov.

Podľa M. Vala nešlo z jeho strany o provokáciu Piešťancov. Len chcel ukázať, že tí, čo sa s týmto problémom borili dlhé roky, to už majú doriešené. Naopak, v Piešťanoch sa domáci či cezpoľní tak skoro na novom mestskom kúpalisku rekreovať nebudú.

Novodubničanom stačili na realizáciu zámeru necelé tri roky. V Piešťanoch sa o veľkom mestskom kúpalisku v areáli futbalového štadióna začalo uvažovať vo februári 2012. V tom čase už bol projekt až na pár detailov hotový a čakalo sa len na stavebné povolenie. Kúpalisko malo nahradiť dosluhujúcu Evu, ktorá však mestu ani nepatrí.

Sny Piešťancov o novom kúpalisku ešte v decembri 2012 pretavovali do reality vyhlásenia typu, že stavebné povolenie je už na svete, rovnako sa našiel aj zahraničný investor, ktorý bol ochotný zainvestovať sedem miliónov eur. Čakalo sa vtedy len na rozhodnutie o schválení čerpania podzemných vôd. Do projektu plaveckého centra mesto plánovalo vložiť pozemky, projektovú dokumentáciu a územné rozhodnutie.

Príspevok nemenovaného investora predstavovalo financovanie výstavby, ku ktorému, žiaľ, ani nedošlo. Po primátorskej výmene Rema Cicutta Milošom Tamajkom a po novom zložení poslaneckého zboru nastal nečakaný útlm. Ťažko komentovať, prečo predchádzajúce vedenie a zastupiteľstvo nebolo schopné výstavbu dotiahnuť do konca, keďže na to malo ešte dva roky. Nová garnitúra poslancov totiž neodsúhlasila financovanie projektovej dokumentácie k plaveckému centru z mestskej kasy. Mala na to iste svoje dôvody, okolo 100-tisíc eur plánovala využiť po svojom. Či to bol správny krok, povedia voliči o rok.

Ďalšiu šancu získať nové kúpalisko mali Piešťany aj potom, no prehrali súboj s Hlohovcom o inú súkromnú, tentoraz slovenskú investíciu. Nebol to megaprojekt ako plavecké centrum, ale aj kúpalisko za približne 600-tisíc eur by urobilo svoje. Investor nemal na mesto veľké nároky, pýtal len pozemok za euro alebo aspoň 30-ročný prenájom.

Moderné kúpalisko v Piešťanoch tak od roku 2014 stojí na vzduchu. Doslovne. Už štvrtú sezónu sa môžu obyvatelia mesta tešiť na nafukovací aquapark Funny park pri zimnom štadióne. Je dielom súkromných osôb. Nové bazény, s pevnými stenami zapustenými v zemi, sú z pohľadu mesta ako investora len chimérou. Akú-takú nádej však radnica dáva inému projektu súkromného podnikateľa, ktorý chce tentoraz budovať veľké kúpalisko na Sĺňave. Ako poznamenal M. Valo, projekt je v týchto dňoch v štádiu posudzovania skúšobných vrtov. Takže je niekde tam, kde bol iný investor pred piatimi rokmi. Ako viceprimátor dodal, realizácia projektu je v nedohľadne.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 20. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava