Nové cétečko za 652 969 eur

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. septembra 2017, 12:51
  • Autor:vd

Vedenie nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch vo štrtok 28. septembra uviedlo do prevádzky nový CT prístroj. Počítačový tomograf za viac ako pol milióna eur poslúži pacientom z Piešťan i okolia na diagnostikovanie rôznych typov ochorení. Cétečko pracuje rýchle a s menšou dávkou ožiarenia. Spolu s daňou z pridanej hodnoty vyšlo cétečko na 652 969 eur.

  Nemocnica tak získala do svojho vlastníctva tomograf, s technickým označením: TOSHIBA AQUILION PRIME 160. Predajca poskytol zariadeniu záručnú dobu päť rokov na všetky súčasti zariadenia. Prístroj je 160-rezový. Počet rezov je jeden z najvýznamnejších technických parametrov každého CT , pretože určuje nielen rýchlosť skenovania ale i obrazové a priestorové rozlíšenie každého CT skenu. Kvalita obrazovej informácie je pri diagnostike pacienta kľúčová.
Nemocnica použila na jeho financovanie dva zdroje – Vzala si 2,3 percentný úver od Slovenskej sporiteľne vo výške  522 tisíc, použila tiež ponuku zvýhodnených úverov od zamestnancov. Až dvadsať percent, čiže 104 tisíc mala z vlastných zdrojov. Spolu s daňou z pridanej hodnoty vyšlo cétečko na 652 969 eur. Splátkový kalendár dohodla na 60 mesiacov. Prvú splátku zatiaľ nezaplatila. Riaditeľ Š. Kóňa médiám potvrdil, že peniaze nebudú problémom. 
O starý, už poruchový tomograf nemal nik záujem, nemocnica ho venovala na štúdijné účely vysokoškolákom.
Viac o prístroji sa dočítate v utorok 3. októbra na stránkach Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava