NKÚ SR by nedostatky z kontroly radnice len potvrdil

  • Spravodajstvo
  • 2. marca 2016, 08:22
  • Autor:ben

Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ SR) zaevidoval 11. januára 2016 podnet hlavného kontrolóra mesta Piešťany Petra Konečného na prešetrenie postupu samosprávy v kúpeľnom meste v oblasti pracovno-právnych vzťahov a uzatvorených dohôd o pracovnej činnosti či vykonaní práce z dôvodu podozrenia z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Týmto aktom ho v decembri 2015 poverili uznesením poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva v rámci reakcií na výsledky jeho kontrolnej činnosti.

Hovorkyňa NKÚ SR Daniela Bolech Dobáková považuje túto iniciatívu za zbytočnú. Podľa jej slov pokiaľ porušenia zistené pri kontrole hlavného kontrolóra mesta sú natoľko závažné, že je podozrenie z protiprávnej činnosti, je potrebné sa obrátiť na orgány s povinnosťou konať v tejto oblasti. Kontrola NKÚ SR by už zistené nedostatky len duplicitne potvrdila.

Či povinnosťou NKÚ SR nie je aj pri posúdení podania vydať rozhodnutie, či podozrenia z porušenia platných právnych predpisov sú oprávnené, a ak áno, či nie je povinný upozorniť na túto skutočnosť kompetentné orgány, sme sa nedozvedeli. D. Bolech Dobáková sa vyhla odpovedi zaslaním oficiálneho stanoviska. Podľa jej slov je obsiahle a informačne nabité, takže sú v ňom aj odpovede na otázky redakcie Piešťanského týždňa. „NKÚ SR nemá oprávnenie realizovať represívnu činnosť voči inštitúciám, v ktorých má zákonnú právomoc vykonávať kontrolu, ale dáva manažmentu, kontrolovaným subjektom či občanom nezávislú informáciu ako štátne, verejné inštitúcie hospodária, nakladajú s finančnými prostriedkami a ako dodržiavajú pri svojej činnosti zákon. V prípade podozrenia z porušenia platných právnych predpisov sa úrad priamo obracia na Generálnu prokuratúru SR, orgány daňovej správy, finančnej kontroly, ako aj orgány činné v trestnom konaní, ktoré majú zákonnú povinnosť konať,“ uviedla hovorkyňa.

Podnet z Piešťan však v NKÚ SR nezapadne úplne prachom. Z Bratislavy ho postúpili na Expozitúru v Trnave s odporúčaním, aby si pri príprave plánu kontrolných akcií v období rokov 2017–2018 navrhli aj kontroly vecného plnenia opatrení z predchádzajúcich kontrol NKÚ SR v Piešťanoch či realizáciu odporúčaní hlavného mestského kontrolóra.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 1. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava