Nielen piešťanské letisko má existenčné problémy

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2017, 09:04
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanské letisko nie je jediným slovenským letiskom, ktoré sa utápa v ekonomických problémoch. O svoju existenciu v súčasnosti bojuje aj letisko Žilina-Hričov. Tu dospel finančný kolaps do takej situácie, že jeho dve desiatky zamestnancov už niekoľko mesiacov nevideli výplaty a zabezpečenie letiska dotujú zo svojich súkromných finančných prostriedkov.

Zlá finančná situácia žilinského letiska nie je otázkou posledných mesiacov, kritický stav rovnako ako na letisku v Piešťanoch pretrváva už celé roky. Žilinskému letisku nepomáha ani fakt, že v tomto prípade je štát takmer stopercentným vlastníkom. Zanedbateľný počet akcií v tejto spoločnosti vlastní Žilinský samosprávny kraj, čo je zásadný akcionársky rozdiel oproti piešťanskej letiskovej spoločnosti, ktorej najväčším akcionárom, viac ako 60-percentným, je Trnavský samosprávny kraj (TTSK). To vyvracia argumenty piešťanských regionálnych politikov, a to najmä zoskupených okolo Tomáša Hudcoviča v poslaneckom klube Spoločne pre Piešťany, že ak by TTSK svoje akcie vrátil štátu, ten by leteckú prevádzku v Piešťanoch dokázal zachrániť. Štát sa ale záchranársky nechová ani v prípade žilinského letiska, kde vlastní 99,5 percent akcií.

Štát, konkrétne zodpovedné ministerstvo dopravy a výstavby, z priamej podpory regionálnych letísk vycúvalo už pred niekoľkými rokmi. Bráni mu v tom najmä európska legislatíva, ktorá v rámci zabezpečenia konkurencieschopnosti prevádzkovateľov európskych letísk priame dotácie do spoločností či akcioviek, ktoré sa zaoberajú komerčnou činnosťou, od štátov zakazuje.

A tak jestvuje len jediná možnosť, ako bez porušenia európskych noriem môže štát pomôcť letiskám. Takúto možnosť má iba prostredníctvom financovania ich ochrany, a to požiarnej alebo bezpečnostnej. Piešťanské letisko v minulom roku žiadalo na túto činnosť 250-tisíc eur, štát mu však prisľúbil len sumu 162-tisíc. Podľa ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka na všetko ostatné si letiská musia zarobiť svojou činnosťou. Ako však prednedávnom pre Piešťanský týždeň Á. Érsek povedal, podľa neho je päť letísk na malé Slovensko priveľa. Svoju ekonomickosť prevádzky dokážu ako-tak udržať len v Košiciach, Poprade a na Sliači.

Minister Érsek vyzval zodpovedných politikov z trnavskej župy a piešťanskej radnice, že ak chcú letisku v Piešťanoch dať šancu na zachovanie prevádzky, aby viac spolupracovali a zanechali konflikty, ktoré medzi sebou majú.

Piešťanské letisko rovnako ako žilinské je tesne pred kolapsom. O likvidácii spoločnosti, ktorá ho prevádzkuje, sa malo rozhodnúť už na valnom zhromaždení tejto akciovky v novembri minulého roka. Vtedy však pod ťarchou protestov verejnosti trnavský župan Tibor Mikuš o likvidácii nedal hlasovať a po skončení valného zhromaždenia vyhlásil, že rozhodujúce stretnutie akcionárov sa odkladá na máj v roku 2017. Letisku tak do definitívneho rozhodnutia ostáva už len necelý mesiac.

Medzitým však letisková spoločnosť potrebovala zabezpečiť financie na mzdy zamestnancov, ale aj samotnú prevádzku či vyplatenie starých dlhov pochádzajúcich ešte z čias, keď rovnako ako v prípade letiska v Žiline bol väčšinovým vlastníkom letiska v Piešťanoch štát.

Piešťany, ktorým by malo na ich letisku zo všetkých miest kraja najviac záležať, medzitým zablokovali na katastrálnom úrade všetok nehnuteľný majetok letiskovej spoločnosti a blokujú i vyplatenie dlhov, na ktoré už existujú právoplatné súdom vydané platobné príkazy. Tým vedenie piešťanskej radnice vystavuje letisko vážnemu riziku spustenia likvidácie spoločnosti bez možnosti jej kontroly súčasnými akcionármi a májové valné zhromaždenie akcionárov už krach letiska nemusí zvrátiť.

TTSK vlastní takmer 60 percent akcií letiskovej spoločnosti, štát a Mesto Piešťany sa o zvyšok delia skoro rovnakým dielom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 18. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel