Nezvyčajné kraslice v piešťanskom Auparku

  • Spravodajstvo
  • 19. marca 2015, 16:36
  • Autor:ts

Čas sa nezastavil ani pri takých tradičných symboloch Veľkej noci ako sú tradičné veľkonočné vajíčka. Úplne netradičné, presne v duchu 21. storočia, môžete uvidieť v piešťanskom Auparku. Na vlastné oči sa budete môcť presvedčiť, že veľkonočné symboly lásky a plodnosti už nemusia byť iba vyfúknuté vajíčka pomaľované či inak vyzdobené vajcia alebo predmety v tvare vajíčka z drôtu alebo iných materiálov. Výstava je otvorená v piešťanskom Auparku od 16. marca do 7. apríla 2015.

Sprievodnou akciou, ktorá určite priláka rodičov s deťmi, sú dve víkendové veľkonočné tvorivé dielne pre deti v termínoch od 26. do 28. marca a od 2. do 4. apríla. V oboch prípadoch zhodne v čase od 15:00 do 18:00 hodiny.
Predveľkonočná výstava neštandardných a dizajnovo zaujímavých kraslíc v piešťanskom Auparku je výsledkom projektu EX OVO. V nákupnom centre v Piešťanoch predstavuje výsledky niekoľkoročného súťažno – výstavného podujatia o najkrajšiu a najoriginálnejšiu dizajnovú kraslicu roka. Súčasťou výstavy je prehliadka fotografií víťazov jednotlivých ročníkov súťaže, ktorých organizátori poprosili, aby vyjadrili a „zahrali“ svoju kraslicu pred objektívom.
V súčasnosti naďalej vnímame kraslice ako osobitý výtvarný prejav, a ako taký sa dokonca stáva predmetom zberateľského záujmu. Po stáročia však mali v ľudovej kultúre svoje osobité postavenie najmä v kultovej a magickej oblasti. Boli symbolom života a plodnosti a práve táto kvalita sa postupne vyvinula do ďalšej formy – daru lásky.

Výstava kraslíc v Auparku.

Dnes sa do popredia dostala dekoratívna a zábavná funkcia veľkonočných vajíčkových ozdôb. Na Slovensku sa zdobilo a naďalej zdobí siedmimi základnými technikami, teda voskovaním, batikovaním, obliepaním sietinou, drôtovaním, okúvaním, leptaním, vyškrabovaním a oblepovaním slamou. K týmto zdobeniam pribudli novodobé „hobby“ techniky. Napríklad perforovaný dekor napodobujúci výšivkársku techniku Richelieue,
obliepanie plastovými drahokamami, korálikmi a mosadznými drôtikmi, čím kraslice vzdialene pripomínajú vzácne Fabergého vajíčka alebo aj kombinácie techník typických pre moderný dizajn.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel