Nezákonnosti v bytovom podniku pod vedením Vermeša pribúdajú

  • Spravodajstvo
  • 5. apríla 2017, 07:01
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Do funkcie šéfa piešťanského bytového podniku primátor Miloš Tamajka dosadil Pavla Vermeša podľa jeho slov údajne z dôvodu, aby tam navodil zákonný stav, no od samého začiatku, čo Vermeš do funkcie nastúpil, sa v bytovom podniku deje pravý opak. Najnovšie z porušovania zákona Vermeša pri jeho postupoch v spoločnosti na „hruškách“ nachytala Iveta Babičová. Nezákonnosť, na ktorú poslankyňa počas minulotýždňového mestského zastupiteľstva poukázala, sa deje pri hľadaní nového riaditeľa mestskej eseročky.

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme priniesli informáciu o tom, že P. Vermeš, konateľ bytového podniku, ktorého do tejto funkcie dosadil Tamajka v rozpore so zákonom o obecnom zriadení počas Vianoc minulého roka, na nenápadnej záložke internetovej stránky eseročky zverejnil oznam o tom, že bytový podnik hľadá riaditeľa. Dosť na tom, že podmienky vzdelania, ktoré sú od uchádzača na tento post podľa výzvy požadované, sú zjavne na mieru napasované na Vermeša, i samotný spôsob zverejnenia oznamu o hľadaní uchádzača vyvoláva výrazné pochybnosti o transparentnosti obsadenia riaditeľskej pozície.

Na mestskom zastupiteľstve však I. Babičová poukázala aj na fakt, že tak, ako sa rozhodol Vermeš riaditeľa hľadať, je to v rozpore so zákonom o výkone práce vo verejnom záujme. Podľa tohto zákona riaditeľa mestskej eseročky nemá hľadať a vyberať jej konateľ, čiže Vermeš, ale jej zakladateľ, ktorým je Mesto Piešťany. Na takýto argument právnik Vermeš nenašiel žiadnu odpoveď a v rámci svojho teatrálneho výstupu pred poslancami po kritike I. Babičovej doslova onemel a nezmohol sa ani na slovo.

Vermeša do funkcie konateľa a zároveň riaditeľa bytového podniku dosadil Tamajka potom, ako sa sám rozhodol, že najvyšším riadiacim orgánom mestskej spoločnosti nie sú poslanci zastupiteľstva, ale len on sám. A tak sa sám rozhodol, že odvolá jeho dovtedajšiu riaditeľku. A rovnako sa sám rozhodol, že urobí zmeny aj v dozornej rade takým spôsobom, že odvolá v jeho očiach rebelujúceho poslanca Martina Cifru a ustanoví do nej omnoho menej výraznejšieho poslanca z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany Matúša Kromholca. Na takýchto svojich svojvôľach Tamajka trvá i napriek tomu, že mu poslanci jasne vydokladovali, že koná v rozpore so zákonom o obecnom zriadení.

V dôsledku nerešpektovania zákona primátorom Piešťan poslanci nechali jeho kroky voči bytovému podniku prešetriť prokurátorovi.

Po prevalení sa skutočností o vynášaní tisícok kópií dokumentácie mestskej spoločnosti niekam do súkromného domu v Dubovanoch vo februári tohto roka jej konateľom, pričom Vermeš zjavne porušil zákon o ochrane osobných údajov, slová Tamajku o nasadení Vermeša do bytového podniku z dôvodu nastoľovania zákonnosti v ňom podľa už ďalších na povrch vyjdených informácií o tom, ako v ňom Vermeš šafári, dostavajú pomaly, ale isto veľmi vážne trhliny.

Spoločnosť patrí doslova medzi strategické podniky v Piešťanoch. Bytový podnik má podľa obchodného registra účtovnú hodnotu 2 243 412 eur. Zabezpečuje dodávku teplej vody do 6300 domácností, spravuje 32 kotolní a 17 kilometrov tepelných rozvodov. Okrem toho vykonáva správu v 98 bytových domoch, v ktorých sú byty v osobnom vlastníctve ich obyvateľov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava