Nemocnica: Zo strachu som skoro dostal infarkt

  • Spravodajstvo
  • 25. februára 2015, 10:22
  • Autor:Jozef Šiška, občan mesta Piešťany

V mladosti som chodil na tancovačky a s pribúdajúcimi rokmi chodím stále častejšie k lekárovi. Istotu, že bude o mňa vo dne v noci postarané, keď sa dostavia zdravotné problémy, mi dáva naša piešťanská nemocnica a vôbec nezáleží, kto je jej správcom, preto opakujem, je to naša nemocnica. Nepretržite, vo dne v noci, v pracovné dni či vo sviatok tam vždy nájdem pomoc. Stará sa o zdravie nielen občanov okresu Piešťany, ale aj veľkej časti okolitých okresov Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany alebo Hlohovec, ale vídavam v ambulancii aj pacientov zo Starej Turej, z Myjavy aj zo Skalice.

Je asi zbytočné zdôrazňovať, že zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti občanov je úlohou každého štátu a o to viac, keď sa ten náš pýši prívlastkom sociálny. Politici nám spomínané istoty stále viac sľubujú, ale stále menej tieto sľuby sociálnych istôt v reálnom živote napĺňajú.
O to viac ma rozhorčilo a dostal som strach, že skončím v našej nemocnici s infarktom, keď som si prečítal v Plus 7 dní článok „Pred kolapsom“ zo dňa 4. decembra 2014, ktorý obsahoval rozhovor s pánom Eduardom Matákom, majúcim podľa článku na starosti investície finančnej skupiny PENTA do nemocníc. V ňom je napísané, že „je na prevádzku v zdravotníctve peňazí dosť, no strácajú sa v spleti nadbytočných 30 nemocníc a pomôcť môže iba súkromný sektor, lebo štát na to nemá peniaze.“ Ďalej sa spomína, že: „Nemocnica v Piešťanoch je zbytočná. Keby mali politici odvahu zrušiť ju, tak by žiadna kauza piešťanského CT nebola“. Nuž, poviem pravdu, po prečítaní článku, a to opakovanom, som neveril vlastným očiam. Ako môže vzdelaný človek také niečo vypovedať?
Neviem pochopiť, ako si vzdelaný investičný manažér môže trúfnuť „bohorovne“ povedať, že 30 nemocníc je zbytočných. To budí podozrenie zo snahy ublížiť konkurencii pod heslom: „Čo nie je moje, to je zbytočné!“ Alebo trestať nevinných občanov stratou nemocnice za chybu jej vedenia nesvedčí o vysokých odborných, ale ani morálnych kvalitách toho, kto spomenutú vetu vyslovil. Nuž ale biznis, ak je výhodný pre biznismena, asi príliš nehľadí na to, čo je morálne.
Ak by sa táto nezmyselná veta stala realitou, občania jedného okresu alebo klienti svetoznámych kúpeľov sa budú liečiť v 30-40 kilometrov vzdialených nemocniciach. Sanitky sú súkromné a z tej „super penzie“ zaplatiť taxík jednoduché vôbec nebude. Verím, že noví páni poslanci alebo nový pán primátor budú proti takému nezmyselnému úmyslu tvrdo protestovať a viac sa budú starať o to, aby sa podobné chyby, ako bolo predražené CT, neopakovali. Je jedno, či nemocnica je alebo nie je mestská, predsa sa stará o občanov mesta a okresu, tak je naša. Doposiaľ sa, žiaľ, mestskí poslanci o nemocnicu posledných päť, šesť rokov starali veľmi málo. Predsa sa nemožno ľahostajne prizerať, ako obchodníci postupne skupujú značnú časť zdravotníckeho sektoru a zo statočných zdravotníkov robia nevoľníkov v nemocnici, v ktorej pracovali celý život a nechali nie málo aj zo svojho zdravia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 24. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek