Nemocnica má nový prístroj, cétečko to nie je

  • Spravodajstvo
  • 6. júna 2017, 14:28
  • Autor:Gabo Kopúnek

Piešťanská nemocnica zatiaľ používa pôvodný počítačový tomograf (CT). Je plne funkčný, spoľahlivý, no už sa nevedia dočkať, kedy ho nahradia novým. Ako nás informoval riaditeľ Štefan Kóňa, doteraz sa v médiách objavili len dezinformácie.

„Zatiaľ sme sa len zapojili do verejného obstarávania cez ministerstvo zdravotníctva, takže fyzicky prístroj nemáme a ani sme zaň neplatili,“ vysvetlil. O obstarávacej cene hovoriť nechcel, pretože sme rozhovor robili ešte pred zverejnením súťažných podmienok 6. júna. Prezradil však, že ich súčasťou je päťročný bezplatný servis. „V minulosti už padlo veľa termínov, uverím tomu až vtedy, keď bude nainštalované a funkčné,“ dodal riaditeľ Kóňa k tejto téme.

Okrem CT prístroja sa snaží nemocnica obnovovať aj ostatné technické vybavenie. Posledným prírastkom je anesteziologický prístroj, ktorý zakúpila z finančných darov obcí regiónu. Oslovené boli všetky obce, najväčšiu sumu odsúhlasili v Pečeňadoch – 10-tisíc eur. Po tisícke prispeli mesto Vrbové a obec Veľké Kostoľany, 500 eur zo svojho rozpočtu vyčlenili obce Prašník, Krakovany, Borovce, Banka, Dubovany, Sokolovce, po 400 eur kúpu prístroja podporili Hubina a Trebatice, Nižná prispela 300 a Šterusy 100 eurami. Kúpu prístroja tisíc eurami tiež podporili dve súkromné organizácie. „Pôvodne mal stáť prístroj 28-tisíc eur, no vďaka elektronickému trhovisku jeho cena klesla na 18-tisíc. Preto sme už ďalšie peniaze nepotrebovali a príspevok mesta Piešťany použijeme na kúpu ďalšieho prístroja. Všetkým darcom ďakujeme,“ dodal Kóňa.

Zakúpený anesteziologický prístroj už slúži pri operáciách detských i dospelých pacientov, za ktorých dýcha počas umelého spánku a monitoruje ich vitálne funkcie.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 6. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf