Názory poslancov: Primátor nie je hradný pán, zamestnanci nie sú poddaní

  • Spravodajstvo
  • 17. septembra 2015, 13:42
  • Autor:Ján Jánošík

Rozhodnutie urobiť štrukturálne zmeny je v kompetencii primátora, avšak spôsob, ako ich robí a čo sa pri tom na úrade deje, nie je iba jeho vecou, pretože za chod mesta zodpovedá spoločne s poslancami mestského zastupiteľstva, a taktiež som presvedčený, že uvedená zmena bude mať dopad na rozpočet, za ktorého čerpanie taktiež zodpovedáme spoločne.

Mne nepodložené ubezpečenia o funkčnosti úradu nestačia a dovoľujem si tvrdiť, že prechod na novú organizačnú štruktúru primátor nezvláda. Feudalizmus už dávno skončil, a aj keď toto zriadenie, niektorými nazývané demokracia, nie je o nič lepšie, nemal by sa pán Tamajka správať k zamestnancom úradu ako hradný pán k poddaným. Mnohí z nich sú živitelia rodín a majú záväzky voči peňažným ústavom, a keď im 31. augusta oznámite, že ich miesto sa od zajtra ruší, nemajú vôbec čas na zariadenie si osobných vecí. Primátor ich tým uviedol do stresu a zaviedol na úrade zmätok a chaos. Takýto akt je možno v zmysle zákona, ale rozhodne v rozpore s dobrými mravmi a so slušným správaním.
Zavedenie novej organizačnej štruktúry je údajne výsledkom niekoľkomesačného štúdia, analýz a porovnaní, a preto pracovníkov úradu a možno aj poslancov mohlo o plánovaných zmenách vedenie mesta informovať už dávno a urobiť s dotknutými zamestnancami pohovor, ktorého výsledkom by bolo umiestnenie úradníka v novej štruktúre, jeho zotrvanie alebo odchod z úradu. Teraz, keď je už nová štruktúra v platnosti, je pohovor s nimi nátlakový a viac-menej bezpredmetný. Taktiež by bolo nanajvýš vhodné podložiť navrhované zmeny aj výsledkami analýz a porovnaní, pretože zvolený postup šokovej zmeny bez dôkazov a vysvetlenia dôvodov a dopadov na financie môže skončiť kontraproduktívne.
Tvorba rozpočtu je spoločná práca úradu a poslancov a v prípade odchodu viacerých zamestnancov náklady spojené s ich odchodom zaťažia rozpočet na tento aj budúci rok. Verí primátor poslancom, že odsúhlasia navýšenie rozpočtu? Dosť dlho som viedol firmu, aby som túto základnú abecedu poznal, a pamätám si veľmi dobre, že znižovanie stavu zamestnancov je finančne náročný proces, pokiaľ sa nenájde riešenie prijateľné pre obe strany.
V istej časti listu nám poslancom primátor píše o presvedčení, že nebude problém so zostavením rozpočtu na rok 2016 aj napriek tomu, že prakticky celé finančné oddelenie sa rozpadlo. Dokonca píše, citujem: „Túto obavu môžem veľmi jednoducho vyvrátiť.“ V nasledujúcich riadkoch však nič nevyvracia, ale práve naopak, opisuje rozpad ekonomického oddelenia. Preto moje obavy o zostavenie rozpočtu napriek primátorovým uisteniam trvajú.
Najbližšie riadne mestské zastupiteľstvo je až 2. októbra. Som presvedčený, že situácia dozrela do stavu, keď je treba zvolať mimoriadne zastupiteľstvo! Dovolím si použiť nedávnu rétoriku pána Tamajku, ktorú použil na úplne nezmyselnom poslednom mimoriadnom zastupiteľstve, keď tam prítomných poslancov vyzval, aby sa správali ako chlapi a nie ako „devušky“. Takže vás pán primátor vyzývam, aby ste sa správali ako chlap a nie ako „devuška“ a zvolali ihneď mimoriadne zastupiteľstvo.

Poznámka redakcie



Teší nás v poslednom období zvýšený záujem poslancov piešťanského mestského zastupiteľstva o reakciu na dianie v komunálnej politike prostredníctvom Piešťanského týždňa. Je to aj v súlade so smerovaním redakcie poskytnúť občanom čo najširšie spektrum informácií. Preto sme sa rozhodli zaradiť do nášho periodika (ne)pravidelnú rubriku Názory poslancov.
Za prezentovaný obsah však zodpovedajú autori, redakcia Piešťanského týždňa sa s niektorými ich názormi nestotožňuje a nepovažuje ich v niektorých prípadoch ani za faktograficky presné. Vyhradzujeme si však právo nezverejňovať tie, ktoré priamo nesúvisia s problematikou, prerokovávanou na mestskom zastupiteľstve, či hoci aj v štylistickej parabole dotýkajúce sa náboženského presvedčenia, rasovej neznášanlivosti či národnostných urážok.
Tibor Hlobeň, šéfredaktor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava