Názory poslancov: Prečo dotácia, prečo nie finančná pôžička?

  • Spravodajstvo
  • 7. augusta 2015, 10:34
  • Autor:Ján Jánošík

Úvodom mi dovoľte poďakovať sa redakcii Piešťanského týždňa za rubriku Názory poslancov. Pôvodne som myslel, že naše názory budeme prezentovať v periodiku Radnica informuje, ale, žiaľ, bolo nám povedané, že toto periodikum je pre primátora na informovanie občanov o dôležitejších témach a dodnes nie je známy a schválený ani štatút tohto periodika, ani redakčná rada…

Na posledné zastupiteľstvo som neprišiel pre respiračné ťažkosti z horúčav a klimatizácie… Priznám sa, že mi viróza prišla vhod. Nenávidím nátlakové spôsoby, a keď som sa dopočul, že na zastupiteľstvo opäť príde fanklub hokejistov ŠHK 37, tušil som, akým smerom sa bude rokovanie a hlasovanie uberať. Zamýšľal som sa dokonca nad tým, či môže byť výsledok objektívny, ak počas tohto hoci aj verejného rokovania a hlasovania je prítomný akýkoľvek nátlakový element, vykrikujúci a skáčuci poslancom do reči. Máme dostatok dôkazov o tom, čo dokáže sfanatizovaný fanúšik. Pre zachovanie objektívnosti sa mala zvoliť tajná forma hlasovania.
A keď sme pri nátlakových akciách, na niektoré budúce zastupiteľstvo zvolám napr. všetkých seniorov v meste, aby prišli skandovať za odpustenie miestnych daní… Prečo? Nuž preto, že to budú žiadať, podobne ako žiadali reprezentanti fanklubu, aby mesto zachovalo extraligu. A budú viac v práve ako fanklub, pretože do spoločného prispievali dlhé roky a mnohí z nich nie práve nízkymi sumami. Násilie plodí násilie, a ak sa stanú tieto nátlakové spôsoby bežným vyjednávacím nástrojom, tak sme s parlamentarizmom skoncovali nadobro.
Každý z nás má svoje zásady a zodpovednosť. Keďže nepatrím k „záchranárom“, hlasoval by som proti už aj preto, lebo som presvedčený, že čiastka 50-tisíc eur zotrvanie ŠHK 37 v extralige neovplyvní a že si ju jednoducho klub vydupal tak ako v roku predchádzajúcom a urobí to aj v roku budúcom. Prečo? Jednoducho preto, lebo to ide… Ak inak nie, tak nátlakom… Nátlak vlastne ani nebol potrebný. Pán Lušňák, teda ŠHK 37, má v mestskom zastupiteľstve ešte stále dostatočné množstvo
sympatizantov.
Ak by som sa zúčastnil rokovania, nič by to nezmenilo na rozhodnutí MsZ. Návrh podporiť extraligu dodatočnou dotáciou energií by prešiel so skóre 18:2, podobne ako prešiel návrh na opravu chladiaceho zariadenia hokejového štadióna za 120-tisíc eur, kde som bol pre zmenu iba sám proti. Rozhodne totiž odmietam podporovať extraligu dotáciou.
Som však za reálnu podporu mládežníckeho športu, hokej nevynímajúc. Moja averzia odsúhlasiť pre ŠHK 37 akúkoľvek dotáciu nie je spôsobená nezáujmom o hokej a nie je namierená voči majiteľovi ŠHK 37 p. Lušňákovi, ale hlavne tým, že som presvedčený, že nedotujeme mladých hokejistov, ale rozhadzujeme verejné peniaze na hokejový biznis. Hokej, najmä extraligový, už dávno nie je o športe, ale hlavne o peniazoch. Podporovať takýto druh športu si môže dovoliť podnikateľský subjekt, ale nie mesto, správca verejných financií. Každý občan a podnikateľ v tomto meste sa úplne oprávnene môže pýtať, prečo sa z daní, na ktoré prispieva, hradí hokejový extraligový biznis, keď má rozbitý chodník pred domom, jeho auto
nemá kde parkovať a nemá kde ísť s dieťaťom, pretože všetky detské ihriská sú zanedbané, trávniky nekosené… Nemá si kam ísť zaplávať, pretože mesto nemá plaváreň, a tak ďalej. Môžem pokračovať výtlkmi na miestnych komunikáciách, uzatvorenými schátranými mestskými budovami, zanedbaným parkom a podobne… Ale načo, veď všetci, čo v tomto meste bývame, poznáme jeho stav.
Mesto tým, že dotuje energie na zimnom štadióne, nepriamo dotuje súkromnú „jednochlapovú“ s.r.o., ktorá ho má v prenájme až do roku 2034. Asi by som súhlasil, aby mesto poskytlo klubu finančnú pôžičku – akýsi preklenovací úver, ale nie dotáciu, ktorú dokonca zakrýva za mládežnícky hokej.

Poznámka redakcie


Teší nás v poslednom období zvýšený záujem poslancov piešťanského mestského zastupiteľstva o reakciu na dianie v komunálnej politike prostredníctvom Piešťanského týždňa. Je to aj v súlade so smerovaním redakcie poskytnúť občanom čo najširšie spektrum informácií. Preto sme sa rozhodli zaradiť do nášho periodika (ne)pravidelnú rubriku Názory poslancov.
Za prezentovaný obsah však zodpovedajú autori, redakcia Piešťanského týždňa sa s niektorými ich názormi nestotožňuje a nepovažuje ich v niektorých prípadoch ani za faktograficky presné. Vyhradzujeme si však právo nezverejňovať tie, ktoré priamo nesúvisia s problematikou, prerokovávanou na mestskom zastupiteľstve, či hoci aj v štylistickej parabole dotýkajúce sa náboženského presvedčenia, rasovej neznášanlivosti či národnostných urážok.
Tibor Hlobeň, šéfredaktor

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 4. augusta.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín