Návštevníci obdivovali desiatky druhov sladkých plodín

  • Spravodajstvo
  • 27. júla 2017, 12:45
  • Autor:am

Záhradkári, ovocinári i bežní milovníci zdravých a prírodných plodín si minulý týždeň prišli na svoje. Vo štvrtok 20. júla v piešťanskom Výskumnom ústave rastlinnej výroby predstavili výstavu rôznych slovenských i zahraničných odrôd marhúľ, broskýň a liečivých rastlín.

Návštevníci si mohli pozrieť podstatnú časť toho, čo majú vo výskumnom ústave pracovníci vysadené. Zo 127 v zariadení pestovaných genetických odrôd broskýň vystavili 16 druhov, zo 107 druhov marhúľ si návštevníci prezreli 45. Všetko si napokon mohli pozrieť nielen v pozberanom stave, ale aj priamo na stromoch. „Záujemcovia o jednotlivé typy sa tak mohli oboznámiť so spôsobom ich pestovania. Pestovateľa môže napríklad zaujímať, aké sú odrody náchylné alebo odolné voči rôznym škodcom, chorobám,“ uviedol riaditeľ výskumného ústavu Pavol Hauptvogel. Desiatky odrôd dozrievajú v rozpätí mesiacov jún až september, takže je náročné už dozreté plody uskladniť, aby bola paleta na výstave dostatočne pestrá.

Okrem ovocných plodín si návštevníci prezerali aj vyše 50 druhov liečivých rastlín, z ktorých je možné vyrábať napríklad čaje s rôznymi účinkami. Tieto nápoje mohli dokonca i ochutnať. „Výstava bola pripravená preto, aby sme priblížili odborníkom, vedeckým pracovníkom, ale aj širokej verejnosti, aké produkty by v rámci svojho súkromného alebo hospodárskeho pestovania mohli využiť,“ skonštatoval riaditeľ.

Keďže jarné nízke teploty ovocinárom spôsobili nemalé problémy, zaujímalo nás, ako tohtoročnú úrodu vidia vo výskumnom ústave. Monitoring síce nevykonávajú, no mrazy zavítali aj na Bratislavskú cestu. „Nie všetky druhy marhúľ a broskýň nám zarodili, u niektorých totiž úrodu mrazy zlikvidovali v čase kvitnutia,“ uviedol P. Hauptvogel.

Zaujímavé však je, hoci je to vedecky náročný proces, šľachtitelia už vynašli aj také odrody, ktoré nekvitnú len týždeň či dva, počas ktorých ich môžu mrazy zasiahnuť, ale ich obdobie kvitnutia je podstatne dlhšie. Tým sa dá znížiť riziko, že počasiu sa podarí zlikvidovať celú úrodu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava