Najviac infikovaných kliešťov je pri Váhu

  • Spravodajstvo
  • 25. apríla 2018, 07:37
  • Autor:Daniela Serišová

S teplým počasím sa v prírode neprebúdzajú iba stromy a rastliny, svoju sezónu začína aj hmyz. Obzvlášť nepríjemným druhom je kliešť, ktorý číha takmer odvšadiaľ.

Počas jarných prechádzok netreba zabúdať na repelent proti kliešťom nielen pre ľudí, ale aj domácich miláčikov, ktorí sú nimi zvlášť ohrození. Chrániť sa treba najmä teraz, keď je infikovanými kliešťami zamorené takmer celé Slovensko, najmä porasty pri rieke Váh.
Pri našom vodnom toku sa vyskytuje najviac kliešťov nakazených kliešťovou encefalitídou. Prechádzky v peknom počasí s deťmi či chlpatými spoločníkmi sa tak môžu skončiť v nemocnici, keďže kliešte prenášajú rôzne nebezpečné choroby, okrem kliešťovej encefalitídy aj lymskú boreliózu.
Kliešte sa najradšej ukrývajú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra, vyskytujú sa v záhradách, v parkoch i v lesoch a nachádzajú sa aj vo vyšších zemepisných polohách.
Dávajte si pozor a majte na pamäti, že prisatého kliešťa treba odstrániť čo najskôr a správne. Pri vyberaní použite pinzetu, háčik alebo klieštiky. Kúpite ich v lekárni, kde vám poradia aj ďalšie prostriedky, ktoré uľahčujú jeho vytiahnutie.
Nekvapkajte naňho olej ani žiadnu masť, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv so slinami späť do rany. Kliešťa uchopte pinzetou alebo háčikom čo najbližšie k hlave. Jemne ním hýbte do strán a potom pomaly, kolmo k pokožke ho vytiahnite.
Nevykrúcajte ho prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť. V takom prípade choďte k lekárovi, aby kliešťa odstránil. Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte, rovnako vydezinfikujte použité nástroje a dôkladne si umyte ruky mydlom. Po vytiahnutí je najlepšie kliešťa spláchnuť v toalete.
Ak miesto po kliešťovi nezmizne alebo začne byť červené, okamžite treba vyhľadať lekársku pomoc.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav