Najrýchlejšie horské dráhy vyrábajú v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 18. apríla 2017, 14:53
  • Autor:pror, aktuality.firemnykatalog.sk,

Nenápadná strojárska firma z Piešťan, Stakotra Manufacturing, patrí medzi celosvetových globálnych lídrov vo výrobe atrakcií zábavného priemyslu. Jej horské dráhy možno nájsť v zábavných parkoch Disney na celom svete. Konštruujú však aj monoraily – nadzemné metro, ktoré exportujú do Afriky, ale tiež na americký kontinent.

Na konte má aj viacero rekordov. Jej horská dráha Ferrari Rossa v Abú Dhabí dosahuje zrýchlenie z nula na 240 kilometrov za hodinu za neuveriteľné štyri sekundy. Na Floride zasa piešťanská firma dodala najvyššie ruské koleso na svete – Orlando EYE, ktoré meria 120 metrov. Tieto informácie priniesol spravodajský portál aktuality.firemnykatalog.sk.

Podľa tohto portálu stále pribúdajúce nové projekty dotlačili Stakotru k rozšíreniu svojich výrobných priestorov. V priemyselnom areáli pri výpadovke z Piešťan na diaľnicu D1 postaví novú halu s rozlohou takmer šesťtisíc metrov štvorcových. Vďaka tomu sa súčasný počet zamestnancov z 205 rozrastie o ďalších tridsať pracovných pozícií. Ďalšie miesta tak zrejme vzniknú okrem samotnej výroby i v oblasti jej logistických činností.

Podľa spravodajského portálu plánovaná ročná produkcia bude podľa zámeru, ktorý Stakotra predložila úradom na povoľovanie, na úrovni 2100 ton. Do nových výrobných priestorov z kapacitne nevyhovujúcich priestorov presťahujú súčasné pracoviská, pričom uvoľnené priestory využijú na rozšírenie ostatných prevádzok firmy. V nových halách tak bude firma vykonávať len zváranie, zapasovanie susedných segmentov a privarenie prírub.

Stakotra nevyrába len prenosné atrakcie, ale špecializuje sa aj na veľké projekty – pevné konštrukcie kolotočov a atrakcie veľkých zábavných parkov, ako sú horské a vodné dráhy, ruské kolesá, vyhliadkové, padacie či vystreľovacie veže. Takmer všetky atrakcie projektujú na zákazku. Piešťanci konštruujú aj takzvané monoraily – nadzemné metro, ktoré vyvážajú do afrických štátov, Mexika či Venezuely.

Spoločnosti Stakotra Manufacturing sa v minulom roku darilo. Jej
tržby narástli až o štvrtinu na necelých 25 miliónov eur. Zisk sa však mierne znížil, keď klesol o deväť percent na 623-tisíc eur.

O existencii úspešnej firmy, na čele ktorej stojí Švajčiar Rolf Giger, dokonca nevedia ani mnohí obyvatelia Piešťan. Napriek viac ako štvrťstoročnému pôsobeniu na trhu je spoločnosť v rámci slovenského podnikateľského sektoru nenápadná a na domáci trh sa nezameriava. Konštrukcie obrích adrenalínových atrakcií by prípadná prevádzka zábavného parku v slovenských pomeroch nedokázala zaplatiť, preto sa ich marketingové aktivity týmto smerom ani neorientujú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava