Na Vážskom ostrove znovu zabavovali zvieratá

  • Spravodajstvo
  • 8. marca 2017, 13:07
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že anabáza so zanedbaným chovom zvierat na ranči Cawalero v Piešťanoch už je konečne na konci. Na túto problematiku na základe informácií od našich čitateľov poukázal práve Piešťanský týždeň ešte v úvode minulého roka. Po zverejnení informácií, v akom zúboženom stave sa nachádza na tomto ranči niekoľko psov, dva kone a jeden poník, krajská veterinárna správa zasiahla a zvieratá zabavila. Bohužiaľ, majiteľke sa tento stav podarilo zvrátiť a začiatkom minulého leta jej poníka a jedného koňa museli vrátiť.

I napriek prísľubu štátnym veterinárom, že sa chovateľka bude k zvieratám správať zodpovednejšie, nestalo sa tak. Zvieratá opäť trpeli v obmedzenom výbehu na nedostatok potravy a základnej i veterinárnej starostlivosti. Tieto skutočnosti obyvateľov kúpeľného mesta nenechávali chladnými a viacerými podnetmi na kompetentné miesta, ale i do médií, prinútili veterinárnu správu opäť konať, a tak sa zabavovanie zvierat po roku opäť uskutočnilo.

Pred čosi viac ako rokom nás čitatelia upozornili na zúbožený stav dvoch koní, jedného poníka a troch psov na ranči Cawalero na Vážskom ostrove neďaleko miestnej časti Bodona. Podľa informácií, ktoré nám oznámili, o tom, čo sa na ranči deje, dali vedieť aj okresnému veterinárovi, ale i ďalším úradom. Nik z kompetentných vraj nezakročil. Veci sa k lepšiemu začali meniť až na základe nášho záujmu a otázok krajským veterinárom.

A tak to, čo dovtedy prechádzalo bez záujmu zodpovedných úradníkov, nabralo prudký obrat a po obhliadke miesta veterinárnym inšpektorom Jánom Šiškom, ale i pracovníkmi miestneho útulku zvierat, padlo rozhodnutie, že zvieratá musia okamžite zabaviť a zveriť do náhradnej starostlivosti. Psy putovali z ranču do náhradnej starostlivosti okamžite, pre kone sa najprv muselo zabezpečiť vyhovujúce miesto, nakoľko zdravotný stav neumožňoval ich previezť do štandardného chovu medzi iné kone.

Jedno zviera bolo na jedno oko slepé.

Bez pobytu v karanténe a nevyhnutných zdravotných úkonov by totiž hrozil prenos ochorení i na ďalšie kone. Takéto miesto sa nakoniec našlo u ochotných farmárov za Hlohovcom a asi mesiac potom, ako ranč opustili psy, odviezli veterinári i kone a poníka.

Jednému z dvojice koní však už pomoci nebolo a aj v dôsledku vysokého veku, ale i zlej predchádzajúcej starostlivosti uhynul. A kto si vtedy myslel, že pre ostatné utrápené zvieratá to bol definitívny koniec ich nie dobrého života na ranči v Piešťanoch, zostal nemilo prekvapený, keď sa poník i kôň na Vážskom ostrove na začiatku leta opäť zjavili.

Bol to však len dôsledok administratívnych pochybení krajských veterinárov pri spracovaní správneho rozhodnutia o zabavení zvierat. Tejto skutočnosti sa chytila právna zástupkyňa chovateľky a voči rozhodnutiu podala odvolanie na ústrednú veterinárnu a potravinovú inšpekciu, ktorá rozhodnutie o zabavení zvierat jej podriadeným orgánom zrušila. Zvieratá tak museli späť do rúk nezodpovednej chovateľky.

Na ranč sa v úvode leta vrátil už len kôň a poník.

No tlak zo strany verejnosti voči kompetentným neustával, a tak sa veterinári museli po roku s týmto problémom opäť popasovať. Na konci februára boli zvieratá znovu zabavené. Azda tentoraz už bez formálnych chýb a zákonným spôsobom tak, aby sa o pár mesiacov nemusela verejnosť znovu pozerať na utrápené zvieratá na ranči Cawalero, ktoré by museli veterinári opäť vrátiť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav