Na sochu Ľudovíta Wintera vyzbierali už 20-tisíc eur

  • Spravodajstvo
  • 26. apríla 2017, 13:38
  • Autor:SITA

Na plánovanú sochu budovateľa piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera vyzbierali mladí ľudia z občianskeho združenia ProWinter viac ako 20-tisíc eur. Umožní im to rozbehnúť prvé práce, na celé dielo však potrebujú takmer 50-tisíc. Jeho autor Roman Hrčka chce bronzového Wintera posadiť na lavičku na Kolonádovom moste v Piešťanoch.

Prvá časť verejnej zbierky trvala podľa Kataríny Hallovej zo združenia ProWinter dva roky, v súčasnosti prebieha jej vyúčtovanie. Ďalšie peniaze chcú získať hlavne z dvoch percent z daní a predajom reklamného priestoru. Projekt sochy Ľ. Wintera chcú prezentovať pri otvorení kúpeľnej sezóny v Piešťanoch a počas menších lokálnych podujatí.

„Časový limit určený nemáme, sme však limitovaní platnosťou povolení od Mesta Piešťany a tiež Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Obe tieto povolenia sa nám podarilo predĺžiť,“ povedala K. Hallová o termíne zhotovenia sochy. Zbierku na Winterovu sochu doteraz podporili viacerí podnikatelia, potomkovia Winterovcov, ale aj obyčajní ľudia z Piešťan. Darovali finančné čiastky od dvoch do dvetisíc eur. Doteraz získaná čiastka umožní vytvoriť hlinený model a lukoprénovú formu v mierke 1:1. Záverečnou fázou má byť zhotovenie bronzového odliatku.

Socha budovateľa kúpeľov má obyvateľom Piešťan aj návštevníkom mesta pripomínať zásluhy rodiny Winterovcov na budovaní mesta. Rodina Winterovcov si zanedbané piešťanské kúpele prenajala v roku 1888 od grófa Františka Erdődyho, zveľaďovali ich celé polstoročie až do roku 1940. Winterovci postavili viaceré kúpeľné budovy vrátane slávneho hotela Thermia Palace. V roku 1939 Ľ. Winterovi z rasových dôvodov slovenská vláda kúpele zobrala, on neskôr skončil v koncentračných táboroch v Seredi a Terezíne. Po skončení vojny sa vrátil do Piešťan, koniec jeho podnikaniu však urobilo znárodnenie v roku 1948. Jeseň svojho života prežil v chudobe v Piešťanoch, zomrel v roku 1968 ako 98-ročný. Až po roku 1989 Piešťanci odhalili pamätnú tabuľu venovanú Ľ. Winterovi, pomenovali po ňom hlavnú ulicu v centre mesta a knižne mohli vyjsť aj Winterove autentické zápisky s názvom Spomienky na Piešťany. Tie sú dodnes zaujímavým zdrojom informácií o rozvoji kúpeľov, o politických súvislostiach a vtedajšej dobe.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava