Na plaváreň eurofondy nezískali, investora vyhnali

  • Spravodajstvo
  • 23. augusta 2017, 06:35
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Výstavba krytej plavárne v Piešťanoch je opäť v nedohľadne. Podľa neoficiálnych informácií mesto finančné prostriedky na jej výstavbu nezískalo. A tak, ak by sa chcelo súčasné vedenia mesta pustiť do jej výstavby v predbežne odhadnutej cene projektu 2,2 milióna eur, muselo by realizáciu tejto stavby v plnej výške zatiahnuť z mestskej kasy.

Piešťany sa výstavbou plavárne zaoberajú už niekoľko rokov. V predchádzajúcich volebných obdobiach za primátorovania Rema Cicutta sa zrodil projekt na výstavbu plaveckého centra na okraji mestského parku, ktoré by slúžilo nielen domácim, ale i návštevníkom kúpeľného mesta. Plavecké centrum obsahovalo letnú aj zimnú časť a odhadované náklady na jeho výstavbu dosiahli 14,5 miliónov eur. Ako prvá sa mala postaviť jeho letná časť v polovičnej hodnote.
Po voľbách na konci roka 2014 sa zmenilo vedenie radnice a aj rozloženie politických síl v 21-člennom mestskom zastupiteľstve, keď až jedenásť mandátov získalo zoskupenie Spoločne pre Piešťany (SpP) pod vedením Tomáša Hudcoviča. A na prvej riadnej schôdzi v januári 2015 pokračovanie v tomto projekte poslanci za SpP zavrhli. „Projekt stál doposiaľ 70-tisíc eur, preto vo svojom návrhu žiadam do budúceho rokovania pripraviť materiály na zrušenie uznesenia prijatého predchádzajúcim zastupiteľstvom, podľa ktorého to má stáť ďalších viac ako 27-tisíc eur,“ predniesol vtedy svoj návrh poslanec T. Hudcovič.
Čo jeho poslanecký klub navrhol, to odhlasoval, a plavecké centrum podľa predstáv predchádzajúceho vedenia mesta dostalo stopku. A keďže Tamajka cestu zabezpečenia plávania pre verejnosť a športovcov skôr videl v zahraničnom investorovi a vo výstavbe aquaparku za poliklinikou vedľa výpadovky na Drahovce, veru ani on v zastavení projektu plaveckého centra nerobil žiadne prekážky.

V týchto miestach pri futbalovom štadióne mohla už dávno stáť krytá plaváreň.

Na jar toho istého roka Tamajka predstavil údajného investora z Čiech, ktorý vraj ide aquapark stavať. I keď je dnes to už takmer tri roky, na parcelách českých podnikateľov Zemekovcov sa doposiaľ žiadne práce nezačali.
Následne na konci roka 2015 poslanec z klubu SpP Ján Jánošík na zastupiteľstve predstavil Oskara Gaála ako zástupcu spoločnosti Bazenprojekt, ktorý mal záujem na pozemkoch, kde malo stáť plavecké centrum, vybudovať krytú plaváreň. Jeho projekt v hodnote zhruba 2,2 miliónov eur bol podstatne skromnejší ako plavecké centrum a zahŕňal dvadsaťpäťmetrový bazén s hĺbkou vody od 1,2 do 1,6 m. V objekte by bol vybudovaný aj výcvikový bazén pre neplavcov dlhý 12,5 m s hĺbkou vody 0,9 m. Investor chcel plaváreň postaviť z vlastných zdrojov a od mesta požadoval pod svoj projekt pozemky za jedno euro.
No i tento zámer sa rozplynul ako mydlová bublina, a to najmä na základe doplňujúcich požiadaviek zo strany SpP voči investorovi. Raz to bolo zväčšenie hĺbky bazéna z dôvodu, že navrhovaná nevyhovuje vodným pólistom na tréningy, inokedy to boli rôzne požiadavky na finančné záruky či zábezpeky od investora.
Ten i v dôsledku množstva požiadaviek od poslancov z klubu SpP, ktoré jeho projekt výrazne predražovali, nakoniec od výstavby plavárne v Piešťanoch upustil a svoj zámer v súčasnosti realizuje v Hlohovci. Zjednodušene povedané, investora, ktorého do Piešťan poslanci za SpP priviedli, nakoniec z kúpeľného mesta sami aj vyhnali.
A keďže ani Tamajkov zámer s aquaparkom za poliklinikou nevychádzal, nakoľko rodina Zemekovcov viac ako nad projektmi vysedávala pre rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť po českých súdoch, zrodil sa u vedenia mesta nápad postaviť plaváreň podľa návrhu O. Gaála, avšak bez jeho privátnych peňazí z mestského rozpočtu a za prispenia nenávratných finančných prostriedkov z eurofondov.
Ale aj tento zámer sa evidentne rúca ako domček z karát, a tak sme sa radnice pýtali, či medializovanú informáciu o neúspechu pri uchádzaní sa o európske peniaze môže potvrdiť. A ak je to pravda, ako chce pri výstavbe plavárne ďalej pokračovať. „Vzhľadom na to, že sme ešte neobdržali oficiálne vyhodnotenie v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Maďarsko, k vašim otázkam sa nemôžeme vyjadriť, nakoľko sú v tomto momente irelevantné,“ informovala nás vedúca kancelárie primátora Annamária Voleková.

Plávanie v kúpeľnom meste


Vodní pólisti fungujú na staručkej Eve, na prevádzku dostávajú dotáciu od mesta ročne v rozmedzí od 15- do 35-tisíc eur. Pre verejnosť je podľa počasia kúpalisko prístupné od mája do septembra.
Plavecké kluby využívajú bazén v hoteli Sorea, no i to za pomoci mesta s dotáciou 50-tisíc eur ročne. Bazén je prístupný aj pre verejnosť.
V horúcich letných mesiacoch kapacita Evy pre verejnosť nestačí, a tak z prírodných vodných plôch v meste je na osvieženie najvhodnejší Vážsky ostrov, o ktorého čistotu, vďaka blížiacim sa krajským voľbám, sa toto leto stará najmä T. Hudcovič a niektorí členovia zoskupenia SpP.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava