Na parkovacích pirátov v centre sú policajti prikrátki

  • Spravodajstvo
  • 18. januára 2018, 08:48
  • Autor:Daniela Serišová

Večný problém parkovania v Piešťanoch naberá neriešením situácie čoraz väčšie rozmery. Nedostatok parkovacích miest v centre spôsobuje problémy domácim na súkromných pozemkoch. Nerešpektovanie dopravných značiek vodičmi, najmä zákazov vjazdu a parkovania, vytvára konflikty aj medzi obyvateľmi.

Najpálčivejším problémom v centre je okrem preplneného parkoviska na Nálepkovej ulici úsek cesty od zubného strediska po polyfunkčný dom Enzo, najmä parkovanie pri ňom. Donedávna na štrk rozbitý krátky úsek Nálepkovej ulice skrýva aj iné problémy ako jamy či nedostatočnú rekonštrukciu.
Na starom trhovisku medzi obytnými domami Enzo, Cylinder a Gallery sa otvára hrboľatý priestor plný jám a áut. Hoci na začiatku opravenej Nálepkovej pri zubnom stredisku je značka zakazujúca vjazd, nikto ju nerešpektuje. Námestíčko medzi domami tak deň čo deň praská vo švíkoch napratané autami, ktoré tam nemajú čo robiť. Najviac rozhorčení bývajú obyvatelia obytného domu Enzo a majitelia obchodov v jeho prízemí.
Keďže väčšia časť parkoviska je súkromným pozemkom a prináleží k Enzu, je ohradená kvetináčmi a upozorneniami na zákaz parkovania. Parkovať na tomto území môžu iba oprávnené vozidlá, ktoré sú držiteľmi parkovacej karty Enzo. Keďže vodičov lakomých zaplatiť na parkovisku či v Auparku je čoraz viac, na súkromnom pozemku parkujú absolútne bez výčitiek tí, čo sa idú do mesta najesť alebo si niečo vybaviť. Obyvateľ Enza potom na parkovisku puká od zlosti, lebo nemá kde odparkovať svoje auto.
Privolaná mestská polícia je však na vodičov nerešpektujúcich súkromný pozemok prikrátka. Hoci hliadka príde a snaží sa ochotne vyriešiť situáciu, nepomôže si. Súkromný pozemok totiž nie je označený dopravnou značkou, značky a tabuľky, čo si dom Enzo osadil na kvetináče a stĺpy, nie sú smerodajné. Polícia by mohla nespratných vodičov pokutovať a predvolávať v prípade, že by majiteľ pozemku požiadal mesto o oficiálnu dopravnú značku, ktorá by označovala súkromný pozemok. Domácim tak nezostáva nič iné, než nespratných vodičov upozorňovať či vyslovene si vydobiť miesto pred vlastným domom.
Pokutovať však mestská polícia nemôže ani ostatných, čo stoja mimo súkromného pozemku, hoci na začiatku Nálepkovej vošli do zákazu vjazdu. Zákazová značka má totiž doplnkovú tabuľu, ktorá dovoľuje vjazd dopravnej obsluhe. To znamená, že taxíky, ale aj vodiči, čo v daných domoch pracujú, majú vjazd povolený. Pre hliadku je nemožné vypátrať, kto tam pracuje, alebo kto si z toho robí bezplatné parkovisko.
Absolútnym riešením situácie by bolo osadenie rampy alebo stĺpikov na začiatok zákazu pri zubnom stredisku. Vjazd by tak mali zabezpečený iba vozidlá, ktoré tam skutočne môžu vojsť. Aj samotná polícia priznáva, že by sa tak vyriešilo množstvo problémov. Či by však mesto povolilo takéto riešenie, je otázne. Keďže mestská polícia má osadené kamery na budove Gallery, situáciu na starom trhovisku neustále monitoruje. Nespratní vodiči, ktorí pravidelne stoja na zákazoch a na pešej zóne, sú podľa slov hliadky monitorovaní a v riešení.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela