Na park a hracie prvky chýbajú financie

  • Spravodajstvo
  • 14. júna 2017, 08:54
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Služby mesta Piešťany (SMP) je organizácia, ktorej práca je obyvateľom i návštevníkom mesta najviac na očiach a kvalita týchto činností pri údržbe mestského majetku a starostlivosti o poriadok je často vystavená aj kritike.

V minulom roku hospodárili s rozpočtom z verejných prostriedkov vo výške 2 202 039,29 eur. Ich hospodársky výsledok aj za podpory príjmov z podnikateľskej činnosti sa udržal v plusových číslach, no aj tak sa organizácia potýka s nemalými problémami.

Jedným z nich, ako uviedla riaditeľka SMP Hana Dupkaničová, je mzdové ohodnotenie zamestnancov. „Sú väčšinou vo vyššom veku. K úbytku odborníkov, ale i kvalifikovaných vodičov s adekvátnym oprávnením dochádza ich odchodom do dôchodku. Náhradu za nich za štyristo eur v hrubom ja nájsť nedokážem,“ vysvetľovala na zasadnutí mestskej komisie pre financie a podnikanie.

Odzrkadľuje sa to napríklad na starostlivosti o mestský park. Hoci ide o národnú kultúrnu pamiatku, peniaze na údržbu zelene nepostačujú, rovnako aj na jeho obnovu. Realizáciu už existujúceho projektu súčasný primátor Miloš Tamajka zastavil hneď po svojom nástupe do funkcie, a tak sa len v minimalistickej podobe vytvorili nové kvetinové záhony. Rozsiahlejšie práce závisia od výšky rozpočtu organizácie.

Úspory za svietenie



Za minuloročné pozitíva riaditeľka Dupkaničová považuje najmä premiestnenie verejného klziska zo stiesneného priestoru na Winterovej ulici na plochu pred Obchodným domom Prior. Zlepšila sa tým jeho dostupnosť pre obyvateľov, čo sa priamo odrazilo na návštevnosti. Podľa jej slov ho dokonca začali využívať základné školy na výučbu telesnej výchovy.

Hmatateľnú úsporu priniesla tiež rekonštrukcia časti verejného osvetlenia na LED technológiu z konca roka 2015. Na energiách vlani mesto ušetrilo päťtisíc eur.

Rušiť, ale obozretne



Do starostlivosti SMP patria aj detské ihriská. Tých je na území mesta päťdesiatštyri, pričom dvadsať z nich je podľa riaditeľky určených na odstránenie. Naopak, organizácia už má vypracovaný projekt na obnovu a výstavbu ihrísk v zmysle aktuálnej legislatívy a závisí len od mesta a poslancov, či a kedy sa bude realizovať.

V otázke rušenia detských ihrísk členovia komisie požiadali riaditeľku Dupkaničovú o citlivý prístup najmä k svojpomocne vybudovaným ihriskám na pozemkoch mesta. SMP by ich mali likvidovať len v prípade, ak sú preukázateľne nebezpečné alebo keď už bude jasné, že deti v danej lokalite dostanú za ne náhradné, novovybudované.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 13. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava