Na obzore je ďalší investor pre letisko

  • Spravodajstvo
  • 1. novembra 2017, 07:42
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Za zavretými dverami sa na piešťanskom letisku minulý týždeň rokovalo s novým možným investorom zo zahraničia. Ako sa nám podarilo zistiť, nejde o strategického partnera, ktorý by zvládol vyplatiť dlhy letiskovej spoločnosti. Letisku by však výrazne pomohol zabezpečiť prostriedky na jeho každodennú bežnú prevádzku.

Na stretnutí možného zahraničného partnera zastupovala agentúra SARIO. Firma sa venuje montáži malých lietadiel a hľadá možnosti na etablovanie sa na Slovensku. Do oka jej tak padli i objekty piešťanského letiska. Keďže išlo len o prejavenie predbežného záujmu, rozhodovať o spolupráci sa bude až po voľbách do krajského zastupiteľstva a ustanovení nových orgánov samosprávy. Firma dovtedy vyčká s definitívnymi ponukami na uzavretie dohôd.
Rovnako sa k pokračovaniu rozhovorov stavia aj britský investor – spoločnosť HORIBA MIRA Ltd., ktorý má záujem v priestoroch letiska vystavať skúšobné a vývojové centrum.
Ten navyše prejavil záujem o vstup do krachujúcej letiskovej spoločnosti ako jej strategický partner. Celosvetový líder v oblasti testovania motorových vozidiel je i jedným z hlavných partnerov britskej automobilky Land Rover, ktorej výrobné priestory vznikajú pri Nitre. Podľa slov Tomasa Csobonyeiho – Chief Strategy & Investment Officer britskej spoločnosti, ktoré povedal na stretnutí s trnavským županom Tiborom Mikušom v júli tohto roka – by firma v prípade jej usídlenia sa na piešťanskom letisku jeho civilný dopravný účel akceptovala.
„Podstatou zámeru nie je letecká činnosť ani výroba, ale pridaná hodnota z prepojenia automobilových výrobcov na Slovensku, v Maďarsku a v Českej republike, vedeckej a výskumnej bázy v SR, vývojových pracovísk v Trnavskom kraji, podnikateľov a subdodávateľov v automobilovom priemysle s ohľadom na vytvorenie testovacieho a skúšobného centra,“ vysvetlil vtedy predsedovi TTSK Tomas Csobonyei.
Táto vyčkávacia taktika však pre letisko nemôže príliš dlho trvať. Pôžičku na prevádzkové náklady (mzdy a odvody zamestnancov) letisková spoločnosť minie už v januári. To je výzva pre akéhokoľvek nového župana, ktorý vzíde z volieb 4. novembra. A na zásadnú otázku – ako sa postavím k letisku hneď na druhý deň po svojom prípadnom zvolení a ako okamžite zabezpečím finančné prostriedky zamestnancom na výplaty a letisku na energie – zatiaľ žiaden z kandidátov nedal odpoveď. A dokonca sa k tomuto najzásadnejšiemu problému pre zachovanie činnosti letiskovej spoločnosti v novom roku ani len nevyjadril.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín