Na letisku natáčali film o Dubčekovi

  • Spravodajstvo
  • 11. novembra 2017, 08:34
  • Autor:vd

Na piešťanskom letisku sa v pondelok 30. októbra natáčala scéna do nového filmu o politickej ikone Pražskej jari Alexandrovi Dubčekovi. V príbehu charizmatického štátnika, ktorého tragickú smrť na následky autonehody prirovnávajú k havárii lietadla generála Milana Rastislava Štefánika, budú účinkovať aj piešťanskí komparzisti.

„Našou úlohou bolo jediné – dívať sa smerom k lietadlu, z ktorého vystupoval prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Leonid Iľjič Brežnev. V dave boli aj deti s učiteľkou, ktoré ho vítali. Filmári nám upravili účesy, natupírovali ženy, vyčesali im vlasy, ako sa voľakedy nosilo,“ povedala jedna z komparzistiek.
Film o A. Dubčekovi, politikovi, ktorý už v roku 1963 v čase svojho vstupu na pozíciu prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska začal úspešne presadzovať socializmus s ľudskou tvárou (tento trend rozvíjal až do pamätného roku 1968, keď sa stal celorepublikovým šéfom strany, až ho tvrdé jadro strany odstavilo a na nátlak Moskvy musel z politiky odísť), nakrúca slovenská verejnoprávna televízia RTVS.
Príbeh Dubčeka aj s jeho návratom na politickú scénu po Nežnej revolúcii v roku 1989, keď sa stáva predsedom Federálneho zhromaždenia Československej federatívnej republiky a predsedom Slovenskej sociálno-demokratickej strany, i doposiaľ nevyjasnenú autonehodu, na následky ktorej skonal 7. novembra 1992 v pražskej Nemocnici Na Homolce, má niesť názov Krátka jar, dlhá zima. Dokumentárna dráma by mala mať premiéru na budúci rok. Hlavné úlohy stvárnia Adrián Jastraban a Táňa Radeva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava