Na augustové udalosti Tamajka reaguje takmer po mesiaci

  • Spravodajstvo
  • 21. septembra 2016, 09:05
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Neskoro, ale predsa, i tak by sa dalo charakterizovať stanovisko prvého muža Piešťan, primátora Miloša Tamajku, k augustovému incidentu medzi návštevníkmi a jedným z obyvateľov mesta. V úvode druhého prázdninového mesiaca došlo k povytĺkaniu výkladov na tureckej prevádzke s kebabom na pešej zóne. Predchádzala tomu večerná hádka medzi majiteľom reštauračného zariadenia a miestnym mladíkom, ktorý vulgárne pokrikoval aj na návštevníkov kúpeľného mesta. V úvode augusta však malo dôjsť aj ku konfliktu medzi miestnou a zahraničnou mládežou. Otázky o tom, ako túto situáciu primátor vníma, sme mu zaslali ešte 25. augusta. Odpovede k nám dorazili v piatok 16. septembra.

Po incidentoch, ktoré v meste vyvolali množstvo protichodných emócií, sme sa chceli dozvedieť, ako tieto udalosti hodnotí primátor M. Tamajka. Sám sa netají tým, že chce podporovať návštevnosť mesta a okolnosti, ktoré v tom čase medzi miestnymi obyvateľmi a návštevníkmi nastali, jej podpore príliš nenapomáhajú. A tak sme na radnicu zaslali otázky s požiadavkou, aby odpovede tentoraz netlmočila hovorkyňa Eva Bereczová, ale pre vážnosť situácie k nim zaujal svoje stanovisko osobne primátor.

Chceli sme sa prostredníctvom odpovedí dozvedieť, akým spôsobom chce primátor zabezpečiť, aby sa zahraniční návštevníci v kúpeľnom meste cítili príjemne a nestali sa terčom slovných či fyzických útokov od radikálne zmýšľajúcich jednotlivcov alebo skupín. Takisto sme čakali, že radnica podnikne konkrétne kroky k tomu, aby návštevníci z prostredia inej kultúry boli oboznámení so spôsobom nekonfliktného správania sa v meste a o rešpektovaní našich pravidiel. Chceli sme sa tiež dozvedieť, ako M. Tamajka osobne pociťuje prítomnosť návštevníkov kúpeľného mesta z arabských krajín, či sú tu vítaní, alebo práve naopak.

Zaujímalo nás však aj to, prečo sa primátor v tom čase vo vypätej atmosfére silou autority vyplývajúcej z funkcie čelného predstaviteľa mesta k situácii, ktorá vznikla, nevyjadril a neprezentoval svoje osobné postoje.

Odpovedí sme sa takmer po mesiaci dočkali, a tak vám názor primátora Piešťan na udalosti v úvode augusta prinášame bez úprav a redakčných zásahov v neskrátenej forme:

„Celospoločenská nálada súvisiaca s prílevom utečencov do Európy sa odrazila aj na postoji niekoľkých Piešťancov k arabským návštevníkom. Tieto veci však treba rozlišovať – k nám do Piešťan neprúdia utečenci, ale návštevníci a turisti, ktorí sú pre mnohých miestnych podnikateľov zdrojom živobytia. Návštevníci z arabských krajín chodia do Piešťan už niekoľko desaťročí a našinci sú na nich zvyknutí. Piešťany sú známe tým, že už za čias socializmu sem chodili Arabi aj Židia, a je zaujímavé, že aj keď vo svete medzi nimi boli problémy, tu boli v jednom meste a žiadny problém sa nevyskytol. Polícia ani mestský úrad za tieto dlhé roky neevidujú takmer žiadne konflikty medzi domácimi obyvateľmi a návštevníkmi.

V uplynulých týždňoch boli Piešťany medializované v súvislosti s dvomi konfliktmi, nechajme na políciu, aby posúdila, či sa stali tak, ako boli vykreslené, alebo je pravda inde. Na základe jednej alebo dvoch udalostí však nemôžeme hovoriť o tom, že v Piešťanoch panuje nejaká neznášanlivosť medzi národnosťami alebo rasové nepokoje, práve naopak. Piešťany sú multikultúrne mesto a obyvateľov nášho mesta považujem za veľmi tolerantných. To si snáď uvedomili aj ‘Slovenskí branci‘, ktorých, mimochodom, do nášho mesta nikto nevolal. Na udržanie poriadku máme mestských a v prípade potreby aj štátnych policajtov.

Problém s cyklistami na pešej zóne sa nám naplno prejavil počas minuloročnej kúpeľnej sezóny. Zaregistrovali sme viacero podnetov od našich občanov, tak sme situáciu začali riešiť v spolupráci s našou mestskou políciou. Na vstupy na pešiu zónu boli nainštalované tabule s informáciou o zákaze bicyklovania, mestskí policajti začali vo večerných hodinách v tejto lokalite častejšie hliadkovať. Pre návštevníkov z cudzích krajín mali k dispozícii aj letáčiky v angličtine a arabčine. Kontrolná činnosť policajtov bola zameraná na všetkých cyklistov na pešej zóne. Zákonne, ale ani ľudsky je nemožné pokutovať len turistov. Pri kontrolách sa zistilo, že až 90 percent cyklistov na pešej zóne je Piešťancov, vo zvyšných 10 percentách išlo o turistov. Viem, že niektorých obyvateľov táto činnosť polície pobúrila. Ale hoci letáčiky o zákaze bicyklovania sa na pešej zóne rozdávajú naši policajti, distribuovali sme ich do požičovní bicyklov aj do ubytovacích zariadení, táto aktivita sa stáva zbytočnou v tom momente, keď turisti zbadajú na pešej zóne bicyklovať domáceho. My sme tí, ktorí dávajú príklad.“

K stanovisku primátora na záver snáď môžeme len dodať, že jeseň sa už svojho panstva nad prírodou naplno ujíma. Arabská klientela s deťmi v kúpeľoch redne, nakoľko aj ich potomstvo muselo nastúpiť plniť si svoje školské povinnosti. Tak azda Tamajkove oneskorené vyjadrenie k udalostiam z augusta pomôže otupiť emócie a nájsť riešenie pre vzájomné pochopenie obyvateľov arabského sveta a domácich v tej budúcoročnej letnej kúpeľnej sezóne. Dovtedy je pešia zóna plne k dispozícii výhradne len tým domácim cyklistom, ktorí tvrdošijne odmietajú prijať pravidlá o zákaze bicyklovania v tejto časti „najbicyklovejšieho“ slovenského mesta.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 20. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela