Múzeum pomenovali po Imrichovi Winterovi

  • Spravodajstvo
  • 22. júna 2017, 08:46
  • Autor:vd

Balneologické múzeum v Piešťanoch nesie od štvrtka 15. júna meno po svojom zakladateľovi Imrichovi Winterovi. Pri tejto príležitosti uviedli v hlavnej expozícii múzea, ktorá sa nachádza v Kúpeľnej dvorane, i publikáciu s názvom Winterovci a Piešťany. V rámci podujatia zároveň odhalili bronzovú bustu zakladateľa múzea z dielne sochára Martina Pala a sprístupnili výstavu o osobnosti Imricha Wintera.

Na slávnosti sa zúčastnili viacerí významní hostia, ktorých privítal riaditeľ múzea Vladimír Krupa. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš vo svojom príhovore poznamenal, že rodina Winterovcov položila nielen základy kúpeľníctva v Piešťanoch, ale aj základy prosperity a pokroku.

„Ľudovít, Imrich a ich otec Alexander Winter neboli iba podnikateľmi, ktorí vybudovali mesto i kúpele. Boli to i ľudia, ktorí, ako sa vyvíjal sociálny a zdravotnícky systém v bývalom Československu a neskôr aj na Slovensku, dali úžasný príklad, keď vybudovali liečebný dom pre robotníkov. Winterovci boli veľmi empatickí k potrebám odkázaných ľudí, boli to naozaj praví šľachtici ducha. Vedeli majetok nielen nazhromaždiť, ale aj použiť k všeobecnému prospechu. Je mi cťou, že môžem byť medzi vami vo chvíli, keď Balneologické múzeum uvádza do svojho názvu meno zakladateľa múzea Imricha Wintera,“ povedal T. Mikuš.

Kristína Stankovská a Tibor Mikuš pokrstili novú publikáciu kúpeľnou vodou.

O živote a celoživotnej snahe svojho starého otca Imricha Wintera porozprávala s dojatím v hlase aj so slzami v očiach vnučka Kristína Stankovská: „Tento počin našu rodinu veľmi teší. Za túto poctu pre nášho milovaného starého otca sa chcem v mene jeho rodiny, teda mňa a mojich sesterníc z Paríža, Blanky Ballovej a Kataríny Ballo-Broca, srdečne poďakovať.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 20. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava