Muž sa rozhodol robiť „poriadky“ s Arabmi

  • Spravodajstvo
  • 25. augusta 2016, 08:15
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V Piešťanoch na Winterovej ulici neznámy páchateľ rozbil vo štvrtok 18. augusta v skorých ranných hodinách sklené výplne výkladov a dverí na tureckej prevádzke s kebabom. Predchádzal tomu nočný incident 23-ročného opitého mladíka, ktorý slovne zaútočil na početnú skupinu arabských turistov.

Štyri rozbité sklené výklady, to je bilancia zo štvrtkového rána. To všetko sa udialo len pár hodín potom, ako sa takmer strhla hromadná bitka v centre, keď sa podnapitý miestny mladík rozhodol „vychovávať“ návštevníkov kúpeľného mesta vulgárnymi nadávkami.

Udalosti nám opísal Iknur Perde, majiteľ reštauračného zariadenia, pred ktorým sa nočný incident odohral. „Všetci Arabi išli dnu, baby aj s deťmi, čo sedeli vonku, všetci vystrašene utekali. Ja som si robil svoju prácu a spočiatku som netušil, o čo ide, a tak som vyšiel von. Tam opitý mladík nadával ku…vy Arabi. Jeden z nich, čo vedel po slovensky, mu dohováral, že je opitý, aby išiel preč a nerobil problémy. On si však nedal povedať a ďalej nadával a rozhadzoval stoličky. Áno, priznávam a povedal som to aj policajtom – dal som mu jedno otcovské zaucho. Rovnako ako by som ho dal môjmu synovi, ak by niečo také robil.“

I. Perde žije na Slovensku už tridsať rokov a prevádzku s kebabom má v centre kúpeľného mesta pätnásť rokov. Podľa jeho slov sa za celú dobu, čo na Slovensku žije, s niečím podobným ešte nestretol.

Na pešiu zónu dorazili hliadky mestskej i štátnej polície a mladíka odviedli. Podľa našich informácií z policajného zdroja vyhrotená situácia dokonca hrozila hromadnou bitkou. Policajtom samozvaný ochranca domáceho obyvateľstva po zadržaní tvrdil, že konflikt vznikol kvôli maloletým arabským deťom, ktoré sa vozia po pešej zóne a jazdou na bicykloch ohrozujú ľudí. Policajtom tiež tvrdil, že sa nemôže pozerať, ako je polícia nečinná, a preto sa rozhodol riešiť situáciu vlastným spôsobom. Po vypočutí sa ocitol na slobode.

Iknur Perde sa pri nočnom konflikte zastával zákazníkov.

Páchateľ v kapucni utiekol na bicykli


Nadránom mali nočné udalosti ďalšie pokračovanie. „Na hlave mal kapucňu, prechádzal sa hore dole po pešej zóne. Potom som len počula rany a rinčanie skla, tak som ho okríkla, že čo to robí. Na to sa rozbehol do uličky, kde mal bicykel, na ktorý nasadol a utiekol,“ opísala ranné udalosti náhodná svedkyňa, ktorá si z obavy o svoju bezpečnosť neželá zverejniť meno.

I. Perde si však myslí, že sa mu prišiel pomstiť mladík, ktorý v predchádzajúci večer vyvolal konflikt pred jeho podnikom. „Majiteľ podal na polícii trestné oznámenie, polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzej veci. Na mieste sa nachádzajú kamery mestskej polície. Polícia na vyšetrenie udalostí zabezpečuje záznamy,“ informovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Mladík však udalosti na pešej zóne zrejme vnímal inak, o čom svedčí aj ďalšie trestné oznámenie súvisiace s rušnou nocou. „Dvadsaťtriročný muž pod vplyvom alkoholu upozorňoval na správanie osôb na pešej zóne v blízkosti prevádzky kebabu. Nato vyšiel von majiteľ prevádzky a slovne sa ohradil voči jeho správaniu, neskôr 23-ročného muža udrel dvakrát do tváre. Napadnutý muž podal trestné oznámenie, ktoré polícia prijala a zákonným spôsobom okolnosti incidentu preveruje,“ dodala policajná hovorkyňa.

Na prevádzke boli po incidente porozbíjané výklady.

Novinárom sa vyhrážal zastrelením


Chceli sme vedieť, ako vidí udalosti spomínaný samozvaný zriaďovateľ poriadku v centre kúpeľného mesta. Navštívili sme ho. Pred rodinným domom na Cintorínskej ulici, v ktorom býva, sme sa zhodou okolnosti ocitli spolu s redaktormi z televíznych médií. „Zeberte si kamery a vypadnite do Boha, lebo vás zastrelím. Nič sa tam nestalo. Zeberte si kamery a vypadnite do p…če,“ počastoval nás z okna domu a viac sa k otázkam novinárov nevyjadroval.

A tak sme si v centre Piešťan spravili anonymnú anketu medzi miestnymi obyvateľmi, ako situáciu vnímajú. Prinášame niekoľko reakcií:
– No, nepovedala by som, že tu je nejaké napätie, ale zase ja nechodím často do centra a najmä nie večer, keď vraj je to také pestrejšie.
Myslím si, že možno sa to aj viac nafukuje, ako je to skutočne. Nemyslím si, že by to bolo až také, že jednoducho by sme mali strach ísť von.
– Väčšinou Arabi robia nezbedu. Užívajú si tu, doma zrejme nemôžu.
– Ja bývam v strede mesta a nemôžem povedať nič. Čiže v pohode.
– Sú drzí, to je aj môj názor.

Radnica mení svoj postoj k problematike


Po minulotýždňových udalostiach však došlo i k zvratu v postojoch radnice. Kým na napätie, ktoré v centre mesta počas letných mesiacov panuje, mestský úrad doposiaľ reagoval reštriktívne – posielaním mestských policajtov na pešiu zónu, najnovšie sa rétorika prostredníctvom tvrdení hovorkyne Evy Bereczovej zásadne zmenila. Pre Denník N vyhlásila, že je načase začať Piešťancov učiť, že pre nich turisti nepredstavujú žiadnu hrozbu. „Aj keby sme sa nemali vyhovárať na to, že sa bojíme, lebo ich nepoznáme. Žijú tu roky, vieme, že nám neublížia,“ tvrdí.

Kto do teba kameňom, ty do neho kebabom


K agresivite, ktorá sa voči zahraničným turistom v Piešťanoch začala v poslednej dobe stupňovať i vďaka xenofóbnym článkom mestskej poslankyne Adriany Drahovskej, zaujali postoj i osobnosti mesta. Na akcii, ktorú prostredníctvom sociálnej siete zorganizoval miestny žurnalista Martin Palkovič s názvom „Kto do teba kameňom, ty do neho kebabom“, sa objavila aj bývalá slovenská plavkyňa a držiteľka dvoch strieborných olympijských medailí Martina Moravcová spolu so svojou rodinou. „Ukážme, že Piešťany sú tolerantné mesto. Dajme si kebab u Perdeho na Winterovej ulici, aby sme dokázali, že príčinou konfliktov nie sú kultúrne, náboženské ani iné odlišnosti, ale iba hlúpi jednotlivci,“ uviedol ako motto zorganizovanej akcie M. Palkovič. Spontánne stretnutie sa uskutočnilo v piatok podvečer práve v podniku Iknur Perde a podľa slov organizátora v priebehu dvoch hodín si prišlo dať kebab zhruba šesťdesiat domácich obyvateľov.

Na prevádzke boli po incidente porozbíjané výklady.

Chceme v Piešťanoch „holohlavcov“?


Stanovisko k udalostiam nám poskytol i piešťanský rodák a správca Nadácie otvorenej spoločnosti, Ján Orlovský: „Naše politické elity s výnimkou prezidenta mätú a strašia verejnosť. O utečencoch hovoria len ako o bezpečnostnom riziku a hádžu ich všetkých do jedného vreca. Nehovoria o tom, že každý z nich má za sebou strastiplný osud, ani o tom, že v minulosti sme ich každoročne prijímali po tisíckach a zvládli sme to. Dnes prijímame pár stoviek a azyl sme v minulom roku udelili pätnástim(!) ľuďom. Situáciu v Piešťanoch je potrebné upokojiť a vyvarovať sa neuvážených vyhlásení oficiálnych predstaviteľov mesta. Lídrom aktivít vedúcich k porozumeniu a zblíženiu komunít musí byť jednoznačne primátor. Inak sa ľahko môže stať, že si holohlaví domobranci z celej republiky urobia z mesta svoj tréningový tábor.“

Zmeny v správaní u tejto časti návštevníkov Piešťan nevidí ani dlhoročný primátor a v súčasnosti poslanec mestského zastupiteľstva Remo Cicutto: „Správajú sa rovnako ako v minulosti. Rozdiel je len vtom, že vo väčšom počte objavili stred mesta. Ak sú problémy na pešej zóne s bicyklujúcimi sa deťmi, ktorá sa tým pádom stala preplnená, treba im na bicyklovanie a kolobežkovanie vytvoriť podmienky. V okolí amfiteátru v mestskom parku to vidím ideálne. Problémy sa však musia riešiť s chladnými hlavami. Nie populisticky neuváženými vyhláseniami, ale na úrovni oficiálnych predstaviteľov mesta a kompetentných štátnych orgánov.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 23. augusta.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel