Mráz prináša náročné chvíle aj do útulku

  • Spravodajstvo
  • 7. marca 2018, 09:30
  • Autor:am

Silné mrazy tento rok v našej krajine zavládli až na konci zimy. Pociťovali ich však nielen ľudia, ale aj nemé tváre, obzvlášť tie, čo prebývajú vonku. Ako prežili mínusové teploty čakatelia na teplo domova, psy v Útulku Piešťany, nám prezradila jeho riaditeľka Ľubomíra Baleková.

Tak ako každý rok, i túto zimu boli pracovníci útulku na zimu vopred pripravení. „Menšie a krátkosrsté psíky sú v prednej časti vo vykurovaných bunkách. Všetky psy v kotercoch majú zateplené búdy, koberce, deky, oblečenie a zvonku na kotercoch sú lexany, aby im nefúkalo,“ povedala Ľ. Baleková, aj keď prezradila, že niektorí „hafani“ svoje oblečky roztrhali, pretože ich jednoducho na sebe neznesú.
V chladnom počasí štvornohé chlpáče dostávajú teplú stravu a pracovníci im pravidelne dolievajú teplú vodu. Tá vo vedrách zamŕza. „Musíme ju nosiť z prednej časti útulku v kanistroch. Je to náročné obdobie aj pre ošetrovateľov, musia byť celý deň v takej zime v teréne. Touto cestou chcem všetkým poďakovať za ich výdrž a pracovné nasadenie. Je to spoľahlivý tím a dobrý kolektív, o psíkov je dobre postarané,“ poznamenala riaditeľka.
Pracovníci ich pravidelne púšťajú do výbehov, pretože psy potrebujú pohyb aj v zime. Vďaka preto určite patrí i ochotným ľuďom, ktorí v akomkoľvek počasí prichádzajú a berú psy vyvenčiť na kratšie prechádzky.
„Dúfame, že je to už posledný výkrik pani zimy a všetci sa tešíme na jarné počasie. Čaká nás veľa práce, treba poopravovať bunky, koterce. Je to každoročná rutina, lebo opravy sú po zimnom období nutné,“ skonštatovala riaditeľka, ktorá je vďačná ľuďom nosiacim deky, posteľnú bielizeň, krmivo aj čistiace prostriedky, ktoré sú v útulku stále potrebné a ich spotreba je hlavne v zime väčšia.
Momentálne rovnako ako i všetky ostatné útulky bojujú o získanie dvoch percent z daní, ktoré sú prioritou v ich rozpočte a pomáhajú chlpáčom žiť v dôstojných podmienkach, aby mohli byť ošetrené, nasýtené a opatrené.
Našťastie, počas mrazivých dní nebolo treba riešiť žiadne vyhodené zvieratá. Avšak pracovníkom sťažujú činnosť majitelia, ktorí si svojich miláčikov nedostatočne zabezpečujú. „Hlásenia o ich strate riešime skoro denne. Čas strávený odchytom psov a hľadaním pôvodných majiteľov, pokiaľ nie sú registrovaní, je na úkor psíkov v útulku. Zatiaľ by sme sa mali venovať im,“ dodala Ľ. Baleková.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
streda, 17. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf