Model hotela Lipa pripomína už historické časy

  • Spravodajstvo
  • 9. marca 2017, 13:37
  • Autor:am

Piešťanec Roman Sékeľ pred časom opäť potešil obyvateľov kúpeľného mesta. Po zhotovení modelu hotela Slovan sa rozhodol vytvoriť aj hotel Lipa. Zhorenú a schátranú stavbu, v súvislosti s ktorou si mnohí vybavia tancovačky a iné príjemné chvíle, si teraz môžu pamätníci pripomenúť vďaka 3D modelu.

„Hotel Lipa ma zaujal svojou architektúrou a hlavne históriou. Je škoda, že takéto kultúrne skvosty upadli do zabudnutia. Nakoľko dnes mladí ľudia nevedia, ako vyzeral, rozhodol som sa zhotoviť model. Chcel som, aby sa pri pohľade na tento model ľudia vrátili do obdobia, keď naplno fungoval v plnej kráse. Mojou snahou bolo tiež, aby si naši rodičia a starí rodičia pripomenuli časy, keď si chodili zatancovať alebo len tak posedieť do reštaurácie,“ uviedol autor modelu R. Sékeľ.

Zhotoviť ho trvalo rok a pol. „Informácie a fotografie som čerpal z archívov Krajského pamiatkového úradu v Trnave a Balneologického múzea v Piešťanoch. Pôdorysy mi zapožičal pán Kubík, začo mu veľmi ďakujem, pretože bez nich by som model Lipy nikdy nezrealizoval,“ povedal mladý Piešťanec.

Pri realizácii využil aj poznatky, ktoré získal pri tvorbe modelu hotela Slovan. Model hotela Lipa je vyrobený z balzy. „Upevnený je na doske. Vo vnútri modelu sú ručne vyrobené stoličky, stoly, lustre, schodištia, osvetlenie, respektíve lampy. Ornamenty som vytvoril vypaľovačkou. Na náter budovy som použil modelárske farby, okolie hotela som sa snažil prispôsobiť vtedajšej realite,“ prezradil R. Sékeľ.

Počas tvorby tohto skvostu ho podporovala rodina, čo mu podľa jeho slov umožňovalo plne sa na prácu sústrediť. „Podpora zo strany rodiny bola aj materiálna, model si vyžadoval značnú finančnú čiastku. Nakoľko bol dosť náročný na vyhotovenie, je pre mňa jeho hodnota nevyčísliteľná,“ dodal na záver autor.

Model si môžete pozrieť vo výklade Balneologického múzea pod kolonádou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava