Mestskí policajti zaznamenávajú priestupky po novom

  • Spravodajstvo
  • 16. marca 2017, 13:16
  • Autor:am

Doposiaľ si príslušníci piešťanskej mestskej polície zapisovali udalosti zo služby na papier a neskôr ich prepisovali do počítača. Tomu však už je koniec. Muži zákona dostali 17 nových telefónov a softvér, vďaka ktorému sa zapisovanie udalostí a prehreškov obyvateľov stáva jednoduchším.

„Už dávnejšie sme sa snažili posunúť našu prácu do 21. storočia, aby sa mestskí policajti priblížili štátnym a neboli tí, ktorí si na papiere píšu priestupcov a nahlasujú priestupky na stálu službu. Bolo tam niekoľko úrovní, kde môže nastať chyba. Chceli sme to odbúrať, hľadali sme na trhu systém,“ uviedol náčelník mestskej polície Marcel Mihalik. Našli softvér, ktorý používajú policajti v Košiciach, Žiline či Trenčíne. „Hovoril som s náčelníkmi, pýtal som sa na ich skúsenosti so systémom. Pochvaľovali si ho, a tak som začal pátrať, v čom spočíva. Zistil som, že posúva prácu do súčasného storočia,“ prezradil náčelník dôvody, ako vznikol nápad elektronického zaznamenávania policajnej práce.

MP Manager, čo je názov nového softvéru, má niekoľko výhod. „Jediné, čo náš starý softvér dokázal zaznamenávať, boli priestupky. Ale činnosť policajta v uliciach je omnoho širšia. Pôsobí preventívne, zastavujú ho ľudia, oznamujú mu rôzne udalosti, ktoré neskôr rieši. Vykonáva kontroly,“ povedal M. Mihalik. Teraz už má každý policajt v rukách nerozbitný a vodotesný telefón, v ktorom je aplikácia, kam sa dostane vďaka svojmu osobnému heslu. „Keď vypisuje novú udalosť, nemusí sa starať, kde je, na akej ulici, pri akom dome. Automaticky ho prečíta GPS signál, ktorý hneď jeho polohu zaznamená do systému,“ prezradil náčelník. Zapísať si tam môže všetky údaje o vozidlách, priestupcoch, kontrolách a v tej chvíli, ako udalosť uloží, je zaznamenaný na serveri a pozrieť si ho môže aj veliteľ služby či náčelník. Vidia i to, či policajti splnili nariadenie a fyzicky skontrolovali opustené mestské objekty v čase, keď im toto bolo prikázané, ale taktiež telefóny odbúravajú povinnosť nosiť so sebou napríklad fotoaparáty.

Už v minulom mesiaci piešťanskí muži zákona začali systém používať. „Medzi priestupkami je veľmi veľa udalostí, o ktorých som ani nevedel. Napríklad som si prečítal, že ich zastavil vozičkár a chcel pomôcť. Tak mu pomohli. Alebo sa im občan posťažoval na svojho suseda, oni to zaznamenali a priestupkový referát to hneď môže riešiť,“ dodal M. Mihalik.

Okrem toho, že je zaznamenaný každý pohyb, presun a aktivita policajta, čím sa eliminujú ich obvinenia z nečinnosti a podobne, muži zákona majú v databáze aj občanov. Ak do nej zadajú meno, priamo na mieste si môžu vyhľadať, koľkokrát už napomenutie či pokutu človek dostal, a podľa toho prispôsobiť následné riešenie situácie.

V budúcnosti sa plánujú napojiť na evidenciu občanov a ich priestupkov na Slovensku, čím vlastne zistia všetko, za čo bol kedy obyvateľ políciou riešený. V pláne je aj evidencia automobilov.

Licenčná zmluva na MP Manager stojí vyše 1400 eur mesačne.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 14. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava