Mestské organizácie trápia nízke platy zamestnancov a malý rozpočet

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2017, 14:14
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na mestských komisiách sa v uplynulom týždni rokovalo najmä o hospodárení piešťanskej radnice, ale i mestom zriadených organizácií v roku 2016. A k tejto oblasti mala čo najviac hovoriť mestská komisia pre financie a podnikanie pod vedením poslankyne Zity Brunckovej.

Všetky tri organizácie patriace pod mesto – Služby mesta Piešťany, mestské kultúrne stredisko i mestskú knižnicu – trápi spoločný menovateľ, a to nedostatočný objem vyčlenených finančných prostriedkov z mestského rozpočtu. Kritiku si však vyslúžilo i nečerpanie peňazí na opravu školských zariadení v správe radnice.

Kino divákov neláka


Ako prvá pred členov mestského poradného orgánu predstúpila riaditeľka mestského kultúrneho strediska (MsKS) Marta Jurčová. Táto kultúrna ustanovizeň hospodárila v roku 2016 s plánovaným rozpočtom 590 262 eur, pričom spravuje tiež Malú scénu na Ulici A. Dubčeka, Kultúrno-spoločenské centrum Fontána na Beethovenovej ulici i otvorenú scénu v mestskom parku – Hudobný pavilón. Za rok 2016 zorganizovali 765 vlastných podujatí. V kine Fontána sa za minulý rok uskutočnilo 567 filmových predstavení s priemerným počtom 32 divákov a tržbou 232 eur na jedno predstavenie. A keďže podnikateľská činnosť tejto organizácie nie je hlavnou prioritou, tak to, čo z verejných prostriedkov získali, takmer všetko na euro, bez zásadných prebytkov, aj na svoju prevádzku minuli.

Odborníkov nezaplatia


Pred komisie s vyhodnotením hospodárenia za rok 2016 predstúpila aj riaditeľka mestskej knižnice Margita Galová. Táto inštitúcia hospodárila v minulom roku s objemom finančných prostriedkov vo výške 406 647 eur. Suma síce postačuje na pokrytie rozmanitých činností inštitúcie, na obsadenie vysoko odborných pracovných miest ale nie. Knižnici, ktorá zastrešuje aj turistické informačné centrum, chýbajú adekvátne mzdové prostriedky. „Ťažko obsadiť pozíciu, kde je napríklad požadovaná znalosť dvoch svetových jazykov na komunikačnej úrovni prostriedkami na hranici minimálnej mzdy,“ vysvetlila riaditeľka.

Podozrivé položky


V rámci rokovania komisií, ktorých sme sa zúčastnili, najväčšie výhrady k „veľkému“ mestskému rozpočtu pre rok 2016 mala komisia pre školstvo a mládež pod vedením poslankyne Ivety Babičovej. Nepozdávalo sa im najmä čerpanie rozpočtových položiek určených na údržbu a opravu školských zariadení, kde nedošlo ani k ich úplnému vyčerpaniu. Rovnako i skutočnosť, že to, čo sa zrealizovalo, malo vraj nízku kvalitu a množstvo reklamácií. Vraj je to dôsledok personálnym zmien na mestskom úrade v roku 2015. Mestu majú chýbať odborníci, ktorí by dokázali prácu od dodávateľských firiem prevziať náležitým spôsobom.

Komisii sa tiež nepozdával návrh na úpravu rozpočtu na rok 2017 o sumu 13 100 eur na dotácie v mestskej hromadnej doprave. Tieto peniaze radnica minula na investíciu, ktorá na tento rok nebola schválená mestským zastupiteľstvom. „Chcete si takúto už realizovanú investíciu nechať dodatočne odsúhlasiť poslancami? Čo budete robiť, ak to poslanci neschvália a vy ste už peniaze minuli?“ opýtala sa predkladateľa návrhu za radnicu Stanislava Mikuša poslankyňa Babičová. Odpovede sa ale nedočkala. „Chcete navyšovať položku určenú na mzdy zamestnancom. Mne sa to ale nepozdáva z dvoch dôvodov. Keď ste v roku 2015 povyhadzovali zamestnancov, tvrdili ste, že idete na mzdách šetriť a namiesto toho sumu určenú na mzdy neustále navyšujeme. Tiež aj z toho dôvodu, že táto suma je až príliš nápadne totožná s výškou odmeny 11-tisíc eur, ktorú ste vyplatili na odmenách odchádzajúcemu viceprimátorovi Michalovi Hynekovi,“ dodala poslankyňa.

V závere rokovania komisie pre financie a podnikanie sa jej členovia ešte venovali druhému kolu rozdelenia dotácií v kategórii školstvo a mládež. Záhradníckej škole po prerokovaní požiadaviek odsúhlasili 350 eur, elektrotechnickej priemyslovke 450 a základnej umeleckej škole 570 eur.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 13. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel