Mestská rada o športových triedach, ale aj o oceneniach

  • Spravodajstvo
  • 15. februára 2017, 09:07
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V pondelok sa na svojom prvom tohtoročnom riadnom zasadnutí stretla piešťanská mestská rada. Tá je tvorená siedmimi poslancami a jej rokovanie vedie primátor. Jedným z najhlavnejších bodov programu rokovania bolo odsúhlasenie zriadenia nových športových tried, návrh štatútu participatívneho rozpočtu, ale aj návrh štatútu udeľovania Ceny primátora mesta Piešťany za aktivity v oblasti sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a humanitárnej, ale aj kategórii Filantrop roka.

Vilém Vrba, riaditeľ Základnej školy na Holubyho ulici, svojím listom ešte v novembri minulého roka požiadal radnicu ako svojho zriaďovateľa o možnosť zriadiť v tejto škole športové triedy, a zároveň predložil projekt športových tried so zameraním na futbal, basketbal a florbal. Škola pri tomto projekte chce spolupracovať so športovými klubmi Prvým futbalovým klubom Piešťany, florbalovým klubom Páv Piešťany a Basketbalovým klubom mládeže Piešťany (Čajočky).

Športovú triedu so zameraním na futbal, basketbal a florbal by prvýkrát zriadili v školskom roku 2016/17, a to v piatom ročníku. Predpokladaný počet žiakov v triede riaditeľ odhaduje na dvadsaťpäť a talentové skúšky na prijatie do tejto športovej triedy by sa uskutočnili už v apríli tohto roka.

Škola prezentuje svoje zameranie na futbal, basketbal a florbal mimoškolskými a záujmovými aktivitami. Má športový areál s multifunkčným, cvičným asfaltovým a futbalovým ihriskom. Školská telocvičňa s novou palubovkou patrí k najväčším v regióne. Žiaci budú mať možnosť trénovať futbal aj na štadióne PFK Piešťany a na ihriskách s umelou trávou a basketbal v prípade potreby aj v športovej hale Diplomat aréna. Pre športový rast mládeže by v tejto triede mali žiaci k dispozícii i kvalifikovaných trénerov. Pre futbal je to tréner s najvyššou možnou licenciou UEFA PRO a pre basketbal tréneri s licenciami od „C“ do „A“ a licenciou FIBA.

Z hľadiska perspektívy by sa k 1. septembru 2017 zriadila jedna športová trieda v piatom ročníku. Postupom žiakov do vyšších ročníkov by počet športových tried každoročne vzrastal. V školskom roku 2021/22 by sa mal ustáliť na počte piatich športových tried, ktoré by zabezpečovali systematickú športovú prípravu plynule žiakom 5. až 9. ročníka.

V ďalšom bode sa mestská rada vyjadrovala i k návrhu štatútu participatívneho rozpočtu na rok 2017. I napriek tomu, že vlani radnica deklarovala, že jej minuloročný participatívny rozpočet so sumou 20-tisíc eur je len skúšobný a štartovací, tak aj pre tento rok necháva vedenie mesta na rozhodovanie občanom rovnakú sumu, ktorá percentuálnym vyjadrením z plánovaného mestského rozpočtu pre rok 2017 v objeme viac ako 27 miliónov je iba sedem stotín percenta. O míňaní zvyšku, čo predstavuje 99,93 percenta rozpočtu, budú i naďalej rozhodovať politici.

V ďalšom sa mestská rada zaoberala návrhom udeľovania cien, a to najmä novinkou v oceneniach primátora s názvom Filantrop roka. V návrhu je uvedené, že toto ocenenie bude udeľovať primátor na základe návrhu komisií za aktivity v oblasti sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a humanitárnej, a že za to ocenený dostane vecný dar v hodnote do 350 eur. Iné kritériá tam ale chýbajú.

Tak aspoň na ozrejmenie, koho vo všeobecnosti spoločnosť za filantropa považuje: „Je to ľudomil, dobročinný človek či priateľ ľudí, alebo ide o niekoho, kto daruje čas, peniaze a hmotné statky na charitatívne účely (darcovstvo a dobrovoľníctvo). Označujú sa nimi najmä darcovia veľkých súm peňazí, ktorí majú významný vplyv na zlepšovanie kvality života vďaka svojmu dobrovoľníctvu.“

Všeobecne sa napríklad za filantropa považuje Andrew Carnegie, ktorý daroval peniaze na výstavbu viac ako 2500 knižníc na celom svete, či Jean Henri Dunant, hlavný spoluzakladateľ Červeného kríža. Filantropom bol tiež Henry Ford, zakladateľ Fordovej nadácie, alebo Bill Gates, spoluzakladateľ fondu Billa a Melindy Gatesových, ale aj Matka Tereza. Z československej scény významných osobností a filantropov je to Václav Havel, zakladateľ nadácie Vízia 97, Josef Hlávka, zakladateľ Hlávkovej nadácie a podporovateľ Českej akadémie vied a umení, ale aj slovenský prezident Andrej Kiska ako zakladateľ nadácie Dobrý anjel.

Tak uvidíme, ako tento návrh na cenu primátora pre udelenie titulu Filantrop roka prejde mestskou radou a následne mestským zastupiteľstvom, ktoré v tom bude mať posledné slovo, a ktorá osobnosť Piešťan na základe rozhodnutia primátora Miloša Tamajku sa medzi uvedených filantropov zaradí.

Výsledky hlasovania mestskej rady boli známe až po uzávierke tohto vydania Piešťanského týždňa. Pre primátora však jej hlasovanie nie je záväzné, záväzným sa stane až odsúhlasením, prípadne zamietnutím v zastupiteľstve, ktoré sa uskutoční v nasledujúcom týždni.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 14. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava