Mesto ušetrí 200-tisíc eur ročne vďaka poslancovi

  • Spravodajstvo
  • 5. mája 2016, 09:11
  • Autor:am

Poslancovi mestského zastupiteľstva Petrovi Jančovičovi sa podarilo výrazne pomôcť rozpočtu samosprávy. Inicioval otvorenie zmluvy so spoločnosťou Marius Pedersen, spresnil v nej výdavkové položky, a tak Piešťany ročne ušetria 200-tisíc eur.

„Po zasadnutí do poslaneckej lavice som navrhoval stretnutie s budúcou organizáciou zodpovednosti výrobcov o uzavretí zmluvy. Jedným dychom som hovoril, že zásadné, dôležité a strategické z hľadiska financovania odpadov bude otvorenie zmluvy s firmou Marius Pedersen, aby vyčíslila svoje náklady na triedený zber,“ povedal P. Jančovič, poslanec mestského zastupiteľstva a vedúci komisie pre životné prostredie. Doposiaľ bolo totiž v zmluve uvedené, že firma zbiera triedený odpad s nulovými nákladmi. Za všetko sa však platí, už len pre potreby financovať zamestnancov či pohonné hmoty nie je možné vykazovať za takúto činnosť na papieri nulu. „Predpokladal som, že cenu za triedený zber majú vyčíslenú v rámci inej položky,“ uviedol poslanec a mal pravdu, náklady na triedený odpad siahajú do výšky 200-tisíc eur ročne.

Podľa nového zákona ich bude preplácať práve organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV), v Piešťanoch ňou bude spoločnosť Naturpack. „Ak by sme zmluvu neotvorili, OZV by preplácala nulu. Nič by sme neušetrili,“ dodal P. Jančovič. Zmeny začnú platiť už od 1. júla, keď do platnosti vstúpi aj nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o odpadoch. Už za druhú časť aktuálneho roka teda mestská kasa ušetrí 100-tisíc eur.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel