Mesto mohlo vďaka novému zákonu o bioodpade zarábať

  • Spravodajstvo
  • 10. februára 2017, 08:26
  • Autor:am

Nový zákon o zbere bioodpadu ovplyvní viaceré mestá a obce, ktoré doposiaľ pokosenú trávu či pohrabané lístie hádzali do čiernych nádob na komunálny odpad. Mesto Piešťany má povinnosť separovať tento odpad už dávno, teraz by sa jej však zišla kompostáreň.

Od 1. januára tohto roka nadobudla účinnosť vyhláška k zákonu o bioodpade, na základe ktorého boli obce a mestá povinné zabezpečiť okrem iného aj zavedenie triedeného zberu biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. „Každá domácnosť, ktorá produkuje bioodpad, by mala využívať nádobu na jeho zber, pokiaľ nezhodnocuje bioodpad iným spôsobom,“ uviedla Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany.

Nádoby na bioodpad sa občanom do domácnosti prideľujú na základe žiadosti, nie automaticky. „Nie všetky domácnosti túto nádobu potrebujú. Niektoré svoj bioodpad kompostujú v domácich kompostéroch, niektoré nemajú záhrady, kde by odpad vznikal. Každá domácnosť, ktorá nevyužíva nádobu na triedený zber, ale odpad kompostuje či si údržbu záhrady zabezpečuje prostredníctvom firmy, musí túto skutočnosť mestu preukázať,“ povedala hovorkyňa.
Za prevzatie hnedej nádoby sa neplatí žiadny poplatok navyše. „Obyvateľom nehrozí sankcia za to, že nebudú mať nádobu na bioodpad, pokiaľ teda zabezpečujú zhodnotenie niektorým vyššie uvedeným spôsobom,“ dodala hovorkyňa. Sankcia vraj hrozí iba v prípade, že sa bude s odpadom nakladať v rozpore so zákonom o odpadoch. Bioodpad je totiž zakázané skládkovať a taktiež spaľovať.

Piešťany zber bioodpadu majú zavedený, sú popredu. „Kým ostatné obce a samosprávy zber bioodpadu zavádzajú, Piešťany ešte kým nebola táto povinnosť uzákonená, ju dodržiavali,“ uviedol predseda komisie pre životné prostredie Peter Jančovič. Kým zatiaľ táto povinnosť pritom náleží rodinným domom, ktoré majú zelenú časť, očakáva sa, že časom sa legislatíva sprísni a hnedé nádoby budú k dispozícii aj obyvateľom bytoviek.

Mesto môže zber bioodpadu zabezpečovať dvomi spôsobmi. Obyvateľom môže dať k dispozícii hnedú nádobu alebo kompostér. „Uznesením som navrhoval, aby sa do Kocuríc nakúpili kompostéry. V tej chvíli by auto, ktoré zberá bioodpad, nemuselo do tejto mestskej časti zachádzať, tým by sa znížili náklady a pre Kocuričanov mohli znížiť poplatky,“ spomenul P. Jančovič. Jeho návrh pritom súvisel s plánovanou výzvou na eurofondy na nákup kompostérov. „Išlo mi o to, aby mesto podalo žiadosť na ministerstvo. Výzva ešte nevyšla, no ministerstvo ju už avizovalo, a tak verím, že Mesto Piešťany zareaguje a podľa uznesenia podá žiadosť,“ poznamenal predseda komisie.

Separovanie odpadu je dôležité už len z toho pohľadu, že ním mesto šetrí a skôr potom môže pre svojich obyvateľov poplatky za vývoz odpadu znížiť. Pri bioodpade mohli Piešťany dokonca zarábať. „Prečo tak veľmi chcem, aby sa budovala kompostáreň? Všetky samosprávy na Slovensku musia triediť bioodpad. Piešťany to zavedené mali, no okolité obce nie. Tamojší obyvatelia odpad vyzbierajú do hnedých nádob. Ak by sme mali kompostáreň, odviezli by ho tam, zaplatili stanovený poplatok a my by sme na bioodpade zarobili,“ priblížil svoju víziu P. Jančovič. Minulý rok ministerstvo schválilo financie na vybudovanie zberného dvora, no to by mala byť v meste samozrejmosť. Kompostáreň už je čosi ako pridaná hodnota.

Do hnedých nádob patrí odpad z údržby záhrady, pokosená tráva, pohrabané lístie, odpad z orezávky stromov a strihania kríkov. Čo sa týka biologicky rozložiteľných kuchynských odpadov, tento systém zberu v Piešťanoch nie je zavedený a mesto využíva výnimku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel