M. Tamajka odmieta opustiť post v TAVOS-e

  • Spravodajstvo
  • 2. marca 2016, 08:15
  • Autor:pror

V slepej uličke sa skončilo v piatok 26. februára zasadnutie Mestskej rady v Piešťanoch. Po odchode jedného člena počas rokovania prestala byť uznášaniaschopnou.

Mestskú radu zvolal primátor Miloš Tamajka ako reakciu na poslanecké uznesenie z posledného mestského zastupiteľstva. Poslanci mu odporučili, aby na Valnom zhromaždení akcionárov TAVOS-u, zloženého z primátorov a starostov miest a obcí Trnavského kraja, navrhol odvolanie samého seba z funkcie predsedu dozornej rady a za Piešťany nominoval poslanca Jozefa Malíka. M. Tamajka sa hotoval na mestskej rade poslancom oznámiť, že uznesenie nepodpíše.

Na jar minulého roka poslanecké uznesenie s odporučením, aby do dozornej rady vodárni na valnom zhromaždení navrhol sám seba, primátor podpísal bez zaváhania, obdobné uznesenie so zmenou mena kandidáta považuje za protizákonné a podpísať ho vraj nemôže.

Rokovací poriadok ho však nútil v prípade nepodpísania poslaneckého uznesenia zvolať mestskú radu, aby túto informáciu zobrala hlasovaním na vedomie bez možnosti na primátorovom rozhodnutí čokoľvek zmeniť.

Čisto formálny krok sa neuskutočnil. Z mestskej rady sa už dopredu ospravedlnil viceprimátor Michal Hynek, zrejme pre predvolebné povinnosti v rámci kandidatúry za poslanca Národnej rady SR, ale aj Eva Wernerová, ktorá na poslednom zastupiteľstve poslanecký mandát zložila pre konflikt záujmov.

Na mestskej rade sa zišli len štyria členovia oprávnení hlasovať. I to sa zmenilo, keď rokovanie náhle opustil Martin Cifra. Ako dodatočne telefonicky potvrdil, primäli ho k tomu náhle a akútne pracovné dôvody.

Neschopnosť uznášať sa nový právnik mestského úradu Pavel Vermeš okomentoval ako jasnú obštrukciu. Primátor musí do siedmich dní mestskú radu zvolať opäť.

Poslanci prijali uznesenia s odporúčaním o zmene predsedu Dozornej rady TAVOS-u po zoznámení sa s otvoreným listom trnavského primátora Petra Bročku. Zástupca najväčšieho akcionára spoločnosti v ňom konštatoval, že kvôli M. Tamajkom tlačeným nominantom do vedenia vodární je tento proces zablokovaný a TAVOS nemá ani po roku riadne ustanoveného generálneho riaditeľa.

Uznesenie poslancov piešťanského zastupiteľstva i primátora mesta nemá pre akcionárov TAVOS-u žiaden záväzný účinok. Podľa informácií Piešťanského týždňa najbližšie valné zhromaždenie vodárenskej spoločnosti však plánuje do programu zaradiť návrh na odvolanie M. Tamajku z dozornej rady.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 1. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava