M. Tamajka: Novinári znemožňujú a diskreditujú vedenie mesta!

  • Spravodajstvo
  • 17. septembra 2015, 13:31
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Veľmi diskutabilné „Oznámenie zamestnávateľa“ zo dňa 2. septembra 2015, kde piešťanský primátor Miloš Tamajka informuje zamestnancov nehodiacich sa do novej štruktúry radnice, že nemusia chodiť do roboty, nahradil mestský úrad novým dokumentom z 8. septembra. Pod názvom „Usmernenie v súvislosti s prekážkami v práci na strane zamestnávateľa“ neželaných úradníkov opäť vykázal z pracoviska a ich neúčasť v kanceláriách nepovažuje za porušenie pracovnej disciplíny.

V novom usmernení primátor zamestnancov informuje, že od 1. septembra vznikla na strane radnice prekážka v práci a z toho dôvodu im nie je možné prideľovať nové úlohy. Zároveň upozorňuje, že sú povinní sa dostaviť, keď ich na pracovisko povolajú pre odovzdanie funkcie zastávanej podľa pracovných zmlúv.
S neželanými zamestnancami zatiaľ nikto neurobil úkony vedúce k ukončeniu ich pracovného pomeru pre nadpočetnosť. Zamestnanci na základe primátorovho usmernenia sedia doma a vďaka nečinnosti radnice im ani len nebežia výpovedné lehoty.

Rovní a rovnejší


Minulý týždeň primátor oslovil listom poslancov. Ako sa v ňom uvádza, je to reakcia na šíriace sa dezinformácie. Poslanci sa tak prvý raz dozvedeli, čo na radnici stvára.
M. Tamajka poslancov zároveň informuje, koho akou pozíciou na šesť mesiacov poveril. Až na jednu výnimku. Zrušené sú Kancelária prednostky a Kancelária primátora a vytvorila sa spoločná Kancelária vedenia mesta na čele s riaditeľkou Ľudmilou Kiššovou.
Ak pri písaní listu poslancom neprišlo k tlačovej chybe a sekretárku tak ako iných zamestnancov riadiacim postom len nepoveril, na mestskom úrade sú rovní a rovnejší. Ľ. Kiššová sa riaditeľkou totiž stala v rozpore s tým, čo sa snaží primátor všetkých presvedčiť, že riadiace funkcie na radnici obsadí transparentne, na základe výberových konaní.
Primátor tvrdí, že za všetko zlé, čo sa o krokoch vedenia mesta doteraz poslanci dozvedeli, zodpovedajú zamestnanci radnice a novinári. Pre objektívnosť, aby nás M. Tamajka zase neobvinil z dezinformácií, zverejňujeme jeho list poslancom v plnom znení bez zásahov do textu.
Jozef Vojčiniak

List poslancom



V Piešťanoch, dňa 11.9.2015

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci,
dovoľujem si touto formou reagovať na žiadosti niektorých z Vás o informovanie ohľadom zmien organizačnej štruktúry na MsÚ v Piešťanoch a taktiež na dezinformácie, ktoré sa po meste šíria.
V prvom rade Vás chcem uistiť, že funkčnosť úradu je zabezpečená a dezinformácie ohľadom nefunkčnosti úradu, ktoré sa šíria, nie sú pravdivé.
Tieto dezinformácie rozširujú hlavne zamestnanci dotknutí organizačnými zmenami a piešťanské periodikum, ktorého jediným cieľom je dlhodobo znemožňovať a diskreditovať aktuálne vedenie mesta. Netreba preto podľahnúť týmto tendenčným informáciám a na základe nich si vytvárať hodnotiaci úsudok.
Nová organizačná štruktúra bola zverejnená na webstránke Mesta Piešťany dňa 31.8.2015 s tým, že od 1.9.2015 je účinná, pričom sa jedná o realizovanie dlhodobo plánovaných organizačných zmien na MsÚ. Väčšina z Vás hovorila pred voľbami o prezamestnanosti na MsÚ v Piešťanoch a o potrebe zefektívniť fungovanie úradu. Ja som túto tému mal tiež vo svojom volebnom programe, avšak nedovolil som si realizovať zmeny hneď po tom, ako som sa ujal funkcie primátora. Týmto zmenám predchádzalo niekoľkomesačné študovanie stavu a analýza fungovania všetkých odborov, referátov, taktiež aj analýza pracovných náplní zamestnancov a efektivity ich práce, ako aj zisťovanie fungovania mestských úradov miest veľkosťou a funkciami podobných mestu Piešťany (benchmarking). Nové organizačné zmeny preto nie sú žiadnym výmyslom ani unáhleným rozhodnutím, ale ide o zmeny opierajúce sa o reálne dáta s cieľom zefektívniť fungovanie úradu, ktorý musí v prvom rade dobre slúžiť našim obyvateľom.
Hlavnou zmenou v organizačnej štruktúre účinnej od 1.9.2015 je zrušenie trojstupňového riadenia a zavedenie dvojstupňového riadenia pod vedením prednostky MsÚ. Zrušilo sa 14 vedúcich pozícií referátov a 4 vedúce pozície odborov. Namiesto toho bolo vytvorených 6 nových oddelení a teda 6 vedúcich pozícií. Novovytvorené oddelenia riadia na základe poverenia súčasní zamestnanci MsÚ do doby, kým budú ukončené výberové konania na tieto pozície, najdlhšie však na 6 mesiacov.
Novými oddeleniami MsÚ s poverenými vedúcimi a v zátvorke uvedenými druhmi poskytovaných služieb, sú:
– Oddelenie IT a majetkových služieb, poverený vedúci Ing. Peter Mihalik (IT, Majetkové služby a VO, Služby prevádzky a údržby, služby podnikateľom),
– Oddelenie stavebných služieb a rozvoja mesta, poverený vedúci pán Ivan Pauer (Stavebné služby a doprava, Výkon ŠFRB, Životné prostredie, Projektové služby, Zberné stredisko),
– Oddelenie sociálnych a školských služieb, poverená vedúca PhDr. Ema Žáčková (Sociálne služby, Školstvo, kultúra a šport, Zariadenia sociálnych služieb),
– Oddelenie právnych a klientskych služieb, poverená vedúca JUDr. Lívia Damboráková (Právne služby, Klientske centrum, Organizačné služby, Súpisné čísla, int. predpisy, Evidencia obyvateľov, Matričný úrad, Ostatné klientske služby, Podateľňa, Archív),
– Oddelenie finančných služieb, poverená vedúca prednostka MsÚ Ing. Dáša Reháková (Príprava, kontrola finančných podkladov a finančný manažment, Účtovníctvo, Dane a poplatky, Fakturácia, Pokladňa),
– Oddelenie personálnych služieb, poverená vedúca Ing. Viera Mičurová (Mzdy a personalistika).
Taktiež sa zrušila Kancelária prednostky MsÚ a Kancelária primátora a vytvorila sa spoločná Kancelária vedenia mesta, ktorej riaditeľkou sa stala Ing. Ľudmila Kiššová.
Som si istý, že tieto organizačné zmeny prinesú také fungovanie úradu, s ktorým budú naši obyvatelia, ale aj Vy poslanci, spokojní.
Zachytil som od niektorých z Vás obavu ohľadom toho, či sa nám podarí zostaviť rozpočet na rok 2016. Túto obavu môžem veľmi jednoducho vyvrátiť. Napriek zmenám na bývalom ekonomickom oddelení (organizačnými zmenami bolo zrušené jedno miesto a Ing. Duračková sa z vlastného rozhodnutia rozhodla neprijať ponúknuté poverenie vedúcej oddelenia finančných služieb a ani miesto referentky oddelenia finančných služieb, taktiež pani Barabasová odmietla prijať pozíciu referentky oddelenia finančných služieb), a napriek tomu, že niektorí odchádzajúci zamestnanci sa snažia všemožne komplikovať situáciu, som presvedčený o tom, že nebudeme mať problém rozpočet zostaviť.
Čo sa týka ďalšej agendy oddelenia finančných služieb, ale aj iných oddelení, zamestnanci, ktorí z organizačných dôvodov odchádzajú sú zodpovední za svoju agendu až do času, kým ju v súlade so zákonmi a internými predpismi Mesta Piešťany riadne odovzdajú príslušným zamestnancom.
Od zmeny organizačnej štruktúry si sľubujem zefektívnenie chodu úradu, zlepšenie služieb pre obyvateľov a v neposlednom rade aj šetrenie finančných prostriedkov v budúcnosti.
V súlade so zákonom č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení budem Mestské zastupiteľstvo mesta Piešťany informovať o organizačných zmenách na jeho najbližšom zasadnutí.
Miloš Tamajka, M. B. A.
primátor mesta Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín