M. Dubovský: Na čo bude slúžiť druhý viceprimátor?

  • Spravodajstvo
  • 28. apríla 2016, 08:28
  • Autor:Marián Dubovský

Moja reakcia sa týka článku zverejneného v Piešťanskom týždni číslo 15 z utorka 12. 4. 2016. Myslím si, že zaujal viacerých čitateľov a verím, že nebudem jediný, kto sa k nemu vyjadrí.

Ak prejdeme celú históriu existencie piešťanskej samosprávy od roku 1989, doteraz sa ani raz nerealizovala možnosť menovať druhého viceprimátora, i keď to nie je v rozpore so zákonom, vo väzbe na počet obyvateľov, ako uviedol primátor Miloš Tamajka. Veď počet obyvateľov od roku 1989 klesá a demografia jasne ukazuje úbytok počtu obyvateľov mesta.

Črtá sa tu však niekoľko nie celkom jednoznačných odpovedí na starobylé právnické – „PRO BONO“ (pre dobro, v prospech), alebo snáď „CUI BONO“ (komu to prospieva, načo je to dobré?). Určite to však nenapĺňa význam „CUI BONO PUBLICO“ (pre verejné blaho).

Pokúsim sa naznačiť v niekoľkých bodoch:

1. Primátor Miloš Tamajka svojím rozhodnutím jednoznačne priznal, že v terajšej zostave so súčasným viceprimátorom nestačia na výkon kompetencií zabezpečujúcich chod mesta, nutne to musí riešiť ďalším posilnením vedenia mesta a rozložením zodpovednosti.

2. Ako už bolo naznačené v článku, na ktorý reagujem, je to forma politického handlovania, ponúknutím miesta sa umlčí kritika zo strany poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP). Veď kto by kritizoval do vlastných radov?

3. Naplnia sa osobné a možno i finančné ambície Tomáša Hudcoviča, ktoré doposiaľ neboli akceptované.

4. Vytvoria sa rozšírené možnosti presadzovania poslancov SpP do rôznych zaujímavých pozícií. Viď vedenie TAVOS-u a iných zaujímavých trafík a účasti na participácii pri zadávaní zaujímavých projektov v meste a verejných obstarávaní.

5. Umlčí sa kritika zo strany hlavného kontrolóra mesta Piešťany, nakoľko teraz už nebude mať podporu zo strany klubu SpP.

6. V období, keď bol viceprimátor Miloš Krupa, po dlhšiu dobu plne zabezpečoval chod mesta bez nutnosti druhého viceprimátora i pri výkone lekára špecialistu, a podobne to bolo i v čase dlhodobého zastupovania primátora Csontosa zo zdravotných dôvodov viceprimátorom Ladislavom Mihalčíkom.

7. Výška vyvolaných finančných náhrad na základe uvedeného rozhodnutia, to jest – základný plat 1200 eur, odvody vo výške 30 percent do konca obdobia cca 11 160 eur, nárok na stravu – 20×4,20 = 84 – do konca obdobia cca 3000 eur, príspevok do sociálneho fondu, druhého dôchodkového piliera približne, ako uviedol poslanec Andrej Klapica – 60 000 eur.

Z uvedeného vyplýva otázka. Je naozaj potrebný druhý viceprimátor? Pre prospech koho a z akého dôvodu?

Marián Dubovský, viceprimátor do roku 1998

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel