Ľudia v núdzi upratali Vážsky ostrov

  • Spravodajstvo
  • 14. augusta 2017, 15:52
  • Autor:am

Trnavská arcidiecézna charita sa od pondelka 14. do piatka 18. augusta rozhodla zorganizovať Týždeň charity, pričom hneď v prvý deň sa jej zástupcovia zastavili v Piešťanoch. Ľudia v núdzi najprv v pondelok upratali Vážsky ostrov, za čo dostali varenú stravu a okoloidúci sa s činnosťou charity oboznámili na Námestí slobody.

Podujatie začalo hneď ráno pre núdznych, ktorí sa pri Dome umenia stretli, rozdali si vrecia, rukavice a vydali sa od „húpacieho“ mosta, pozdĺž Prúdov až po Železný most a upratali, čo tam nezodpovední obyvatelia zanechali. Zapojila sa aj dvojica mužov, ktorým piešťanská radnica trikrát týždenne za upratovanie Lida dáva namiesto pláce gastrolístok.
Napokon sa všetkým pred azylovým domom dostalo varenej stravy, ktorú im venovala Zuckmann Villa. Už tam ich prišiel navštíviť pelotón zložený zo zástupcov charity.
Tí sa neskôr vydali na Námestie slobody, kde sa uskutočnilo takmer celodenné predstavovanie činnosti tejto organizácie. „Chceme komunikovať, rozprávať sa s verejnosťou o tom, čo všetko charita robí v najširšom slova zmysle,“ prezradil Miroslav Dzurech, riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity. V rámci Týždňa charity jej zástupcovia na bicykloch prejdú okrem Piešťan ešte Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Sereď, Šaľu, Komárno, Dunajskú Stredu aj Galantu. V piatok napokon skončia v Trnave, kde bude vyvrcholenie programu, pričom prezentovať sa budú viaceré organizácie pomáhajúce ľuďom v krízových životných situáciách.
V Piešťanoch sa ľudia dozvedeli, v akých oblastiach charita vlastne pomáha. Záchranné lano nájdu seniori, pričom pre nich prevádzkujú zariadenie v Cíferi. Druhou cieľovou skupinou sú ľudia odkázaní na pomoc zo zdravotných dôvodov, ich zdravotné sestry vykonávajú priamo u pacientov doma zdravotné úkony. Tretia oblasť, ktorej sa charita venuje, je opatrovateľstvo. Štvrtou výraznou oblasťou je pomoc pre núdznych ľudí, ktorí žijú v krízových situáciách. Práve toto odvetvie s názvom Centrum pomoci človeku má svoje pracovisko aj v Piešťanoch na Ulici A. Hlinku.
Charita sa napokon venuje i viacerým projektom, najbližšie sa na jeseň budú snažiť rozbehnúť aktivitu Stop žobraniu. „Chceme ukázať ľuďom, že dávať peniaze tým, ktorí žobrú, je veľmi nesprávne. Je to vlastne podporovanie ľudí v závislostiach. Žijeme v krajine, kde naozaj nie je potrebné žobrať,“ prezradil M. Dzurech.
Pomôcť sa dá dobrovoľníckymi aktivitami, ale napríklad aj ošatením. Ľuďom žijúcim v Domume by sa zišlo oblečenie, ktoré pôvodní majitelia považujú za nepotrebné. Ide najmä o šatstvo a topánky pre dospievajúcich a dospelých.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava